Amb ‘Andorra depèn de tu’, l’Alternativa demana el suport per fer «el canvi necessari»

Autor:
Font:
Publicat el: 19 de Març de 2009

Diari Mes Andorra  

E.O.G

Andorra depèn de tu. Aquest és lema escollit per l’Alternativa de cara a les properes eleccions generals. Una interpel·lació directa als ciutadans el candidat de l’Alternativa.

El candidat socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va explicar que el que busquen és donar a entendre que el «canvi necessari» és a les mans de tots els ciutadans, i no només a les dels candidats de l’Alternativa. En aquest sentit, va comentar que «volem guanyar a tot arreu»; per això no es pot «malbaratar cap vot», i va insistir que les dues paperetes que tindran els ciutadans el dia 26 d’abril, «si volen el canvi necessari, han d’anar cap al mateix costat». Segons Bartumeu, les enquestes diuen que «nosaltres anem avui molt per davant a nivell nacional, però no n’hi ha prou i hem d’anar a confirmar les tres parròquies que vam guanyar el 2005 (Encamp, Andorra la Vella i Escaldes) i a guanyar a les altres». Per això, «els millors d’entre els nostres candidats van a les llistes territorials», que en serveixin d’exemple les llistes d’Ordino, la Massana, Encamp, Andorra la Vella o Escaldes-Engordany, liderades per consellers generals que «han demostrat la seva vàlua en el debat parlamentari». Bartumeu va insistir que «no s’han quedat còmodament instal·lats a la nacional, sinó que van a la territorial a guanyar-la».

L’Alternativa va triar el teatre de les Fontetes de la Massana per presentar les línies bàsiques del seu programa i «l’equip» que tirarà endavant el seu projecte. El número 1 de la llista territorial de la Massana, Vicenç Alay, va comentar que «tenim clar que el projecte és una qüestió molt important», i quan diu «projecte» es refereix al «programa, la trajectòria, el treball, les actuacions i el model de futur». «Un projecte sense gent és inoperant», va sentenciar Alay, i és que els socialdemòcrates van voler posar en relleu «l’equip» humà, que consideren que «està preparat per governar» i «en millors condicions per fer aquest canvi necessari», va declarar Bartumeu. Són gent diversa, alguns amb més experiència, d’altres joves, provinents de diferents sectors, amb qualitats i habilitats diferents. En definitiva, un equip que «representem el conjunt de la societat», va manifestar el candidat a cap de Govern.
Per a Bartumeu, ells són «els que han parlat més amb la societat, l’escoltem i els que estem en condicions de defensar-la». Això sí, segons Alay, tots amb un punt comú: «El compromís amb el projecte».

Aquest projecte, segons va explicar el cap de la llista nacional, s’aguanta sobre quatre pilars: la claredat, la responsabilitat, la determinació i la solidaritat. Així, el primer «resumeix el que hem fet: claredat en el programa, en les propostes, en la configuració de l’Alternativa, que no és d’última hora». La responsabilitat és «la qualitat, la característica i la necessitat» en un moment com l’actual, de crisi econòmica. Segons Bartumeu, «és l’hora de parlar clar» i que cadascú assumeixi el que ha dit i fet. En aquest punt, el candidat de l’Alternativa va fer referència al conflicte amb Europa i l’OCDE, que per a ells no suposa un problema especial, perquè la seva postura és l’apropament a Europa i a la transparència. El tercer pilar és la determinació amb què han analitzat la situació actual i plantejat «els problemes essencials d’Andorra» i les seves propostes de solució. Finalment, la solidaritat, «perquè ens movem per valors», i l’objectiu és «fer una sola Andorra per a tothom». Per a Bartumeu, la solidaritat amb els més vulnerables, com la gent gran, la infància o els discapacitats, «és una obligació de l’Estat». Així, per a l’Alternativa «el més important, perquè entenem que és el més important per a la ciutadania no és l’etiqueta de paradís fiscal, sinó aconseguir un veritable accés a l’habitatge, tot el peu social de solidaritat del programa».

Bartumeu també va valorar que una participació electoral més alta «afavoreix el canvi i, com més participació, segurament, més malament li anirà al PLA, per més que es presenti sota una disfressa d’última hora».

Finalment, el candidat socialdemòcrata va avançar que engegaran la campanya a Escaldes-Engordany i la tancaran a Sant Julià de Lòria.

pdf3.jpg