El PS proposa un subsidi d’atur per un mínim de cinc anys treballats

Autor:
Font:
Publicat el: 19 de Març de 2009

Diari d'Andorra

Aleix Tugas 

L’Alternativa va presentar ahir quines seran les línies mestres del programa electoral que vol aplicar.

Entre aquestes, n’apareix una que fins ara no s’havia concretat. El conseller del Partit Socialdemòcrata Vicenç Alay ja havia advertit que d’alguna manera hi apareixeria, tot i que encara no estava clara la fórmula. Es tracta d’una assegurança d’atur, que es pagaria amb les cotitzacions dels afiliats a la CASS.

Segons el programa, la intenció de la formació seria plantejar aquest debat al Consell General, ja que ho considera “una de les mesures de protecció bàsiques d’un estat del benestar”. L’objectiu seria incentivar “la recerca activa i efectiva d’un nou treball per part de la persona aturada”, i per tant, “s’ha d’atorgar per una durada limitada en el temps”. El document socialdemòcrata no precisa la graella exacta que caldria aplicar, però parla d’un “període raonable” d’un any com a màxim, durant el qual la CASS pagaria el salari del treballador.

Alhora, el programa especifica que els beneficiaris haurien d’haver cotitzat a la seguretat social un mínim de cinc anys. També es suggereix que l’import sigui decreixent. En qualsevol cas, el PS deixa clar que no intentarà “imposar aquesta mesura”, sinó que vol tractar d’assolir “un ampli acord, tal com es va fer amb la reforma de la llei de la CASS”.

Més mesures socials
Jaume Bartumeu va voler aclarir, durant l’acte de presentació d’ahir, que per a l’opció política que lidera són prioritàries “la sensibilitat social i la qualitat de vida”, fins i tot per damunt de temes com la crisi dels paradisos fiscals (segons el líder socialdemòcrata el nou esquema fiscal ja inclou aquest problema).
L’Alternativa també s’ha compromès a incrementar la cobertura sanitària de la CASS per a les persones que s’hagin quedat sense feina. No especifiquen el nombre de dies, però consideren que “no és raonable” la legislació actual, que atorga 120 dies. Altres propostes d’aquest àmbit són l’aplicació del règim de tercer pagador en tots els serveis rebuts de la CASS i l’increment de l’import de la prestació econòmica per incapacitat temporal.

Nou model impositiu
Els socialdemòcrates consoliden plenament l’esquema fiscal que ja van presentar al setembre, i mantenen la proposta d’aplicar un tribut directe sobre els sous més alts. Així, els salaris nets superiors a 35.000 euros anuals es gravaran amb un 10 per cent de la quantitat que sobrepassi aquest límit. Els socialdemòcrates segueixen remarcant que es tracta d’una fiscalitat molt baixa si es compara amb l’àmbit europeu, i que només afectaria un 16 per cent de la població activa. L’Alternativa també té previst gravar els beneficis de les activitats econòmiques, també amb un 10 per cent, i les que no obtingiuin un balanç positiu no seran gravades.
El PS insisteix en la necessitat de modificar l’actual sistema d’impostos indirectes. La supressió de la majoria de les figures impositives que existeixen actualment serien substituïdes per un IVA (impost sobre el valor afegit) generalitzat, del 5,5 per cent, tant per a mercaderies com per a serveis.

El bloc comença a rebre preguntes
L’Alternativa va posar en marxa un nou bloc per a la campanya electoral, que es pot trobar al domini depenemdetu.com. Es tracta d’un espai interactiu posat al dia pels candidats socialdemòcrates a Escaldes-Engordany, amb la intenció de donar resposta a totes les preguntes que els ciutadans vulguin plantejar. Fonts properes al PS van assenyalar que s’intenten “treure tots els avantatges que el mitjà ofereix”.

pdf3.jpg