Bartumeu diu que l’aliança “ha funcionat” però que han fallat els missatges

Autor: MERITXELL PRAT
Font: BONDIA
Publicat el: 5 d'Abril de 2023

El president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, no amaga la “decepció” pels resultats electorals de PS SDP+ però defensa l’aliança. “No estem decebuts amb l’aliança, nosaltres pensem que sí que ha funcionat”, va assegurar en declaracions al BonDia. En tot cas, creu que “no vam fer una bona orientació dels missatges durant la campanya”.

El líder progressista no va voler entrar en detalls sobre quins elements s’havien d’haver dit o no, perquè va remarcar que primer “ho vull explicar al meu Consell Nacional”, i tampoc volia interferir en el comitè directiu que ahir al vespre celebrava el PS, però sí que va apuntar que “els missatges no els hem acabat de traslladar en la mesura que ens sembla avui que hauríem hagut de fer”.

Després que dilluns al vespre es reunís la comissió política nacional de la formació, l’executiva, es va acordar celebrar un Consell Nacional el dia 22 d’abril i serà allà “on farem un debat sobre la situació actual i les perspectives”, ja que tal com va recordar, hi ha unes eleccions comunals a finals d’any. Una altra de les qüestions que hi haurà sobre la taula és “com s’ha de refundar la política socialdemòcrata”. Pel que fa als canvis de lideratge, recorda que ell ja va dir que no seria candidat en el moment de presentar-se l’aliança i per tant, considera que les circumstàncies de PS i SDP “són diferents”. “El fet que jo ho digués quan anàvem cap amunt ja vol dir moltes coses”, va remarcar.

D’altra  banda, qüestionat sobre si de cara a les comunals hi ha voluntat de mantenir l’aliança, va explicar que “és un debat que hem de fer i que farem”.

Sistema
Bartumeu tampoc va defugir la reflexió sobre el sistema electoral. “És evident que una part de l’electorat ha triat unes opcions oposades al plantejament del Govern de DA i Liberals”, però creu que els electors potser “no han acabat de mesurar, o potser sí”, que la llei electoral, a les territorials, “només permet la victòria d’una candidatura”. Aquest element, va exposar, “ens ha perjudicat clarament a Sant Julià, Escaldes-Engordany i Andorra la Vella”.

A més, va voler “constatar” que hi haurà un govern amb majoria absoluta “segons la legítima aplicació d’una llei electoral que no discuteixo”, però que, va recordar, dona la majoria absoluta a Demòcrates amb un 33%, mentre que “un 66% dels electors no estaven per a la reconducció de l’actual Govern”.