Bartumeu acusa Espot de “mentir” sobre l’acord d’associació amb la UE

Autor: MERITXELL PRAT
Font: BONDIA
Publicat el: 31 de Març de 2023

“Demanem públicament al senyor Espot que no enganyi i que no menteixi en aquesta qüestió”. L’afirmació és del president de Progressistes-SDP i presentador de la llista de PS SDP+, Jaume Bartumeu, en relació amb les declaracions fetes ahir pel cap de Govern en funcions sobre la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE). Bartumeu ha comparegut aquest matí davant de la premsa molt molest, assegurant que l’actitud d’Espot demostra “que algú està tenint un atac de pànic i està molt preocupat pel que pot passar diumenge”.

El líder progressista ha anat desgranant punt per punt les declaracions d’Espot, sobre “confondre l’opinó pública, fer experiments i sobre capacitat i experiència”, per respondre de manera contundent. “No es pot continuar enganyant la ciutadania sobre si tenim o no tenim acords establerts en el marc de l’acord d’associació”, afegint que “qualsevol que conegui com funcionen les negociacions internacionals sap perfectament que fins que tot no estigui acordat, no hi ha res acordat”. I ha posat com a exemple la qüestió del tabac, FEDA o les quotes.

En segon lloc Bartumeu ha assegurat que a ells tampoc els agraden els experiments i que “l’experiment del tàndem Espot-Riba [Landry] ha fracassat” perquè “no s’han sabut fer els estudis d’impacte indispensables per tirar endavant una bona negociació” i perquè “continuen embolicant la troca, fent molts Power Point, però no han sabut explicar el contingut a la ciutadania de les conseqüències d’un acord”. El president de Progressistes-SDP ha criticat especialment el fet que hagi pretès “patrimonialitzar una qüestió d’Estat” com és la negociació amb la UE, des d’un partit.

Capacitat
Jaume Bartumeu també ha posat en dubte “la capacitat i l’experiència” que diu que l’actual cap de Govern en funcions s’atribueix. “És més aviat incapacitat”, ha asseverat, retraient la “prepotència” mostrada.

En aquest punt Bartumeu ha aprofitat per recordar la seva capacitat i experiència, rememorant que el 1990 era ministre del Govern que va signar l’acord duaner que ell, com a titular de Finances, ha posat en marxa. “Landry Riba i el senyor Espot de moment no han posat en aplicació cap acord amb la UE, s’ho han trobat tot fet”, ha recriminat.

També ha reivindicat la importància de l’acord monetari “negociat i rubricat” el 2011 pel seu Govern, i que el 2015 “va salvar el sector financer” després de la crisi de BPA. En aquest punt ha assenyalat que alguns dels actuals candidats de DA, “Espot, Torres i Enseñat”, ha citat, “van tenir la irresponsabilitat de negar l’evidència que havíem fet una bona negociació” i van arribar a fer “campanya en contra” demanant tirar-lo enrere.

Amb aquest escenari s’ha preguntat “quina capacitat de negociació i quina credibilitat” poden tenir, assenyalant que “aquesta és la diferència entre serietat i demagògia i entre capacitat i incapacitat”.

Bartumeu ha insistit que la qüestió de l’acord d’associació “només la podem tractar com una qüestió d’Estat” i va garantir que ells actuaran així, “amb mà estesa”.

Resposta
Preguntat per les declaracions de Bartumeu, Espot ha assegurat que si l’excap de Govern “vol pesar en l’escenari públic del país” el que ha de fer és “presentar-se com a candidat”. Així, el cap de llista de Demòcrates considera que només ha de “dialogar i interactuar amb els candidats, que són els que es presenten a l’escrutini del poble andorrà”, per tant, només veu com a interlocutor Pere López, si bé ha afirmat que “respecta molt” les opinions de Bartumeu.