Ahir al matí, Jaume Bartumeu, excap de govern i líder de SDP Progressistes, va convocar als mitjans a la porta de l’edifici administratiu de Govern per replicar les declaracions fetes pel candidat de DA a les pròximes eleccions generals i cap de govern en funcions, Xavier Espot, sobre les negociacions de l’acord d’associació amb la Unió Europea.
Bartumeu va exposar que «ahir el candidat de DA va fer unes declaracions en les quals parlava de què no s’ha de confondre l’opinió pública, tampoc no s’ha de fer experiments, i també parlava de capacitat i d’experiència en la negociació. Jo vull fer referència a aquestes tres qüestions» fent al·lusions a la confusió pública, Bartumeu va demanar al cap de govern en funcions que «no enganyi i que no menteixi en aquesta qüestió», matisant que no es pot, en aquest punt del curs de les negociacions, «enganyar sobre si ja tenim acords establerts com a part de l’acord d’associació.», segons Bartumeu.
L’excap de govern va explicar que per totes les persones que tinguin coneixements en l’àmbit de les negociacions internacionals, «sap que, fins que tot no estigui acordat, no hi ha res acordat». Bartumeu exemplificava aquesta explicació amb l’acord del tabac i FEDA, al·legant que mentre no existeixi un acord global, aquests acords entre Andorra i la UE pel futur text, no estan tancats.
Tot seguit, el progressista va referir-se a la cita d’Espot on el candidat demòcrata exposava que «no s’han de fer experiments». Bartumeu va acceptar que coincideixen en això amb el partit demòcrata. Però, tot i així, acusa al Govern de DA de què «hi ha hagut experiments durant aquests últims quatre anys, durant els quals, Espot amb Riba és un tàndem i un experiment que ha fracassat».
L’excap de govern justifica aquest «fracàs» per la no elaboració d’estudis d’impacte sobre els escenaris que suposarien el fet de tenir o no l’acord d’associació amb la Unió Europea, «que impedeix tirar cap endavant una bona negociació», segons el progressista, a més de «fer molts PowerPoint, però no s’han sabut explicar a la ciutadania les conseqüències d’un acord» d’aquestes magnituds. Continuant amb la seva resposta a les declaracions d’Espot, Bartumeu va criticar les mateixes manifestacions emprades ahir per «patrimonialitzar per un partit polític una qüestió d’estat», qualificant aquesta actitud com un error i una «qüestió indefensable».
A continuació, Bartumeu va voler comparar les capacitats i l’experiència amb les quals Espot es referia ahir per dur a terme aquest tipus de negociacions, «s’autoatribueix, única i en exclusiva, la capacitat i l’experiència», segons el progressista. Bartumeu es preguntava «quina capacitat i quina experiència? La capacitat és, més aviat, una incapacitat. I, en tot cas, les declaracions d’ahir, demostren una prepotència digna de millor causa».
L’excap de govern al·legava que Espot no pot negar la seva experiència, ja que «el 1990, el govern del qual jo era ministre de finances, va signar a Brussel·les l’actual, i encara vigent, l’acord comercial amb la Comunitat Econòmica Europea». En contrapartida, Bartumeu va exposar que «Landry Riba i Espot encara no han posat en marxa l’aplicació de cap acord amb la Unió Europea, s’ho han trobat fet». Altres exemples d’experiència mencionats pel líder progressista van ser l’acord monetari amb la Comissió Europea del 2011, mencionant que «cap dirigent de cap entitat bancària que em vulgui desmentir» sobre que «l’acord monetari va salvar el sector financer andorrà l’any 2015.
Si no l’haguéssim tingut, hauríem tingut molts problemes de solvència, liquiditat i credibilitat internacional. A més, vull recordar que alguns candidats de DA en aquestes eleccions, el 2011, van estar fent campanya contra l’acord monetari i dient que s’havia de tornar enrrere, això està a les hemeroteques».
Amb aquest últim antecedent, Bartumeu qüestionava la capacitat de negociació i credibilitat amb la Unió Europea de membres de DA com Espot, Torres o Ensenyat, quan, l’any 2011, «van tenir la irresponsabilitat de negar l’ evidència de què havíem fet una bona negociació? Aquesta és la diferència entre capacitat i incapacitat», va sentenciar Bartumeu. Finalment, el progressista va reiterar que la qüestió de la Unió Europea «només la podem tractar com una qüestió d’estat. Nosaltres la tractarem així, amb la mà estesa.»