Bartumeu, que ha recordat que amb Europa, fins que una negociació no està totalment tancada no es pot donar res per tancat, ha considerat “un fracàs” la feina feta per Espot i el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, perquè lluny de fer estudis d’impacte del que suposaria un acord amb la UE “han embolicat la troca fent molts ‘powerpoints’ però no aclarint res a la ciutadania”. L’excap de Govern socialdemòcrata ha refutat les manifestacions del candidat demòcrata en què “patrimonialitzava per a un partit” l’acord d’associació.
Jaume Bartumeu ha lamentat que Espot parlés de capacitat o d’experiència. I amb exemples ha vingut a dir que en aquest cas, ell mateix en persona, el propi Bartumeu per la seva trajectòria, té un major i més solvent bagatge que els demòcrates. El president d’SDP ha considerat que el posicionament i manifestacions d’Espot són “més aviat incapacitat i és d’una prepotència digna de millor causa”. Bartumeu ha atribuït tot plegat al fet que Espot és víctima d’un “atac de pànic i està molt preocupat pel que passarà diumenge”.
ELS EXEMPLES
Bartumeu ha assegurat que tancat del tot no es pot dir que hi hagi ni la transitòria del tabac, ni la qüestió de FEDA i Andorra Telecom ni cap altra qüestió. “Que no enganyi, que no confongui”, ha afirmat l’excap de Govern, que ha deixat clar que “els experiments tampoc no ens agraden”, en referència de nou a les declaracions d’Espot. “Parlen de capacitat i d’experiència, que ells s’atribueixen, quan és més aviat incapacitat.” I ha desenvolupat una mica més la qüestió per remarcar l’experimentació de què gaudeix ell mateix.
En aquest sentit Bartumeu ha indicat que “no se’ns pot negar ni capacitat ni experiència” perquè formava part del Govern que al 1990 va negociar i pactar l’acord duaner encara vigent. “L’1 de juliol de 1991 vaig posar en marxa amb un excel·lent equip humà” aquell acord mentre que ni Espot ni Landry Riba, ha indicat, “no han posat en marxa cap acord amb la UE; s’ho han trobat tot fet”. El líder progressista també ha indicat que va ser l’executiu que ell va encapçalar (2009-2011) qui va acordar i rubricar l’acord monetari que “el 2015 va salvar el sector financer”.
Jaume Bartumeu s’ha esplaiat una mica més en aquesta matèria i a banda de remarcar que si quan va esclatar el ‘cas BPA’ no hagués existit l’acord monetari amb la UE el país hauria “tingut molts més problemes de solvència i liquiditat”, ha criticat el fet que diversos dirigents demòcrates, avui encara alguns d’ells candidats, van fer “campanya contra l’acord monetari defensant que s’havia de tirar enrere”.
El dirigent socialdemòcrata ha contraposat “serietat vers demagògia, i capacitat davant d’incapacitat” i ha remarcat que “la qüestió de la UE només la podem tractar com una qüestió d’Estat”. En aquest sentit, Bartumeu ha destacat que des de l’aliança PS SDP + hi ha “mà estesa i no aquestes atribucions que no corresponen” i que es faria Demòcrates.
ESPOT I LA REUNIÓ DE POBLE
Sobre les manifestacions de Bartumeu, aquest migdia Espot no hi ha volgut entrar. “Si vol pesar en l’escenari polític, que es presenti de candidat. Però jo dialogar i debatre ho he de fer amb els candidats, que són els se sotmeten a l’escrutini públic. Per tant, he de parlar amb el senyor Pere López i no amb el senyor Jaume Bartumeu”, ha indicat el candidat demòcrata, traient-se de sobre els atacs del dirigent progressista.
En canvi, l’excap de Govern sí que ha respost a les declaracions d’Espot durant la reunió de poble d’Encamp, en què va acusar Bartumeu de no haver sortit a defensar Andorra, més aviat a suposadament atacar-la, a través de 8TV, quan va esclatar la crisi de BPA. El president d’SDP ha recordat que aquell programa “amb el meu amic Josep Cuní” es pot recuperar i es veurà que no va atacar el país sinó que va criticar la manera de fer del Govern.
“Tot plegat demostra i confirma el que jo dic sovint. Allò de les dues Andorra. I que els que estan a l’Andorra de dalt pensen que la resta som andorrans de segona. I que si discrepem de l’opinió oficial estem en contra d’Andorra”. I això, ha assegurat Bartumeu, “és d’una visió autoritària i prepotent contrària a l’esperit de la nostra Constitució” que, entre altres coses, es va elaborar i aprovar per garantir la llibertat d’expressió.