Pintat reitera que Andorra no es mereix ser a la llista de països amb opacitat financera

Autor:
Font:
Publicat el: 25 de Febrer de 2009

Diari Mes Andorra  

ANA

Pintat va reiterar ahir que Andorra no es mereix ser a la llista de paradisos fiscals i que la via encetada per sortir-ne és l’adequada.

El cap de Govern, Albert Pintat, viatja divendres a París per reunir-se amb representants de l’OCDE, del primer ministre, François Fillon, i del copríncep, Christian Frémont. És la primera reunió prevista per complir l’objectiu de convèncer els tres interlocutors francesos, abans de la reunió del G-20 del 2 d’abril, del fet que Andorra té la voluntat de deixar de ser un paradís fiscal. Per a Pintat, l’única via per arribar a l’objectiu és defensar «la feina feta» a la legislatura, argument que va explicar durant la sessió extraordinària del Consell General d’ahir.

El cap de Govern també va detallar els contactes fets amb l’OCDE i amb els països veïns durant els últims anys, i va defensar la necessitat de començar per la signatura d’acords de doble imposició per assegurar l’eliminació de les retencions fiscals que pateix Andorra.

La sessió d’ahir, que es va celebrar en ple debat sobre qui substituirà Pintat com a candidat pel Partit Liberal, es va iniciar amb la intervenció del cap de Govern, seguit dels presidents de cada grup parlamentari i va finalitzar amb un torn obert de preguntes. A la seva intervenció, Pintat va defensar la tasca feta a la legislatura, argumentant que a l’inici ja es van marcar els objectius de sortir de la llista de paradisos fiscals de l’OCDE, de la dels països veïns, i de preparar Andorra per entrar en el nou model econòmic. El cap de Govern va explicar totes les trobades mantingudes amb representants dels estats veïns i amb l’OCDE per anar explicant les reformes que s’han fet i va destacar el suport que sempre li han demostrat. També va llegir el contingut de la carta que l’OCDE no va acceptar al juny del 2008, a causa dels canvis viscuts en el context internacional, i concretament pels esdeveniments que implicaven Liechtenstein.

Pintat va reiterar que Andorra no es mereix ser a la llista de països amb opacitat financera i va destacar que la via iniciada el 2005 és el camí correcte que els petits estats han de practicar. Per aquest motiu, durant els propers mesos intentarà trobar un compromís amb els actuals interlocutors, que són França i l’OCDE, per evitar que Andorra sigui avaluada negativament a la cimera del 2 d’abril. El conseller no adscrit Ricard de Haro va lamentar que el Govern només centri el debat en el que s’ha fet fins ara i que barregi el que s’ha aprovat amb el que només s’ha quedat en projecte. De Haro va demanar a Pintat que no vagi a negociar amb els mateixos arguments que ja han avisat que no serveixen i que consulti la seva estratègia «amb altres persones ». Per al president de CDA+S21, Enric Tarrado, el més preocupant és que hi hagi una manca de consens amb qüestions d’estat com aquestes i va lamentar que no s’hagi creat una taula per Europa formada per totes les forces parlamentàries i econòmiques. Tarrado també va dir que calia haver signat la carta de compromís amb l’OCDE en el seu moment i que ara s’ha de donar una resposta ràpida a les demandes urgents, oferint un senyal de voluntat clar. Tot i això, Tarrado va qualificar de positiva la reforma iniciada pel Govern, tot i que ara s’ha vist que no s’ha treballat prou ràpidament. El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va dir que els esdeveniments «confirmen el fracàs del govern liberal », que han estat 4 anys perduts. Bartumeu va afegir que s’està seguint una estratègia equivocada perquè no ser a la llista «no dóna cap garantia de tranquil·litat».

Segons el PS, Frémont ja va alertar que no hi ha marge de negociació, i el que cal és fer un «pas ferm unilateral» i en tot cas després demanar de negociar. El socialdemòcrata també va lamentar que Andorra no hagi complert totes les recomanacions que va fer el GRECO en matèria de lluita contra el blanqueig, i va reiterar la proposta de fer un acord polític per agilitar les reformes i d’arribar a un consens per discutir la fórmula per permetre l’intercanvi d’informació. Bartumeu també va criticar que Pintat hagi utilitzat «notes confidencials de Govern» per justificar la seva feina, en referència al contingut de les reunions mantingudes amb els interlocutors francesos i espanyols durant els últims anys.

El president del grup liberal, Jordi Jordana, va defensar la tasca del Govern, la va qualificar de política «correcta i positiva» i va posar com a exemple l’aprovació de lleis com la de societats, la de comptabilitat o la d’inversió estrangera. Jordana comparteix amb Pintat la línia a seguir, que passa per signar acords de doble imposició amb clàusula d’intercanvi d’informació amb els països veïns.

pdf3.jpg