Europa insta a l’acompliment de la Carta Social vist l'”endarreriment”

Autor:
Font:
Publicat el: 22 de Febrer de 2009

elperioidic.gif 

Marc Rodríguez

La visita oficial al Principat realitzada divendres del president de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (CE), Lluís Maria de Puig, que es va apropar tant a la Casa de la Vall com al comú de la capital i al Govern, va donar pas ahir a una “particular estada”, en aquest cas, “amb els meus amics polítics, que són els socialdemòcrates”.

Així, el senador socialista per Girona va abordar en una reunió de treball amb una delegació del Partit Socialdemòcrata (PS) i l’Aternativa, encapçalada pel candidat Jaume Bartumeu, l’encaix andorrà amb Europa. Una matèria en la qual, precisament, De Puig va instar seriosament a l’acompliment de la Carta Social Europea, vist el seu “endarreriment”.

El president de l’assemblea del CE va reiterar ahir la demanda que “Andorra s’impliqui tant com pugui”, implementant els esforços, per aconseguir entregar a temps els informes sobre l’aplicació de la Carta Social, especialment importants per refermar el compromís del Principat amb diversos compromisos com ara la no-discriminació per raó de sexe en el treball, fet que, segons de Puig, no es respecta a Andorra. En aquest sentit, i pel que fa a les “raons burocràtiques” que, segons De Puig, s’han aportat des del Govern, el representant europeu va afirmar no poder-les acceptar, ja que “no és un bon argument”, de forma que “cal anar més de pressa”.

El conseller del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Vicenç Alay, que el dijous passat va presentar al Consell General l’endarreriment del segon informe sobre l’aplicació de la Carta Social Europea, va afirmar que “no és anecdòtic” i que “mostra la manera de fer d’aquest Govern, que no posa atenció a les seves obligacions”. Alay va reiterar també la gravetat de les valoracions negatives en àmbit europeu per aquest retard, recordant que “l’informe de valoració recrimina el país per no respectar els terminis”.

EL FUTUR PASSA PER EUROPA// El candidat socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va anunciar ahir que “la campanya electoral haurà de tractar molt l’adaptació d’Andorra als estàndards europeus”, de forma que la visita de “l’amic i company de la Internacional Socialista” va servir per intercanviar impressions del panorama actual. Una perspectiva que, segons De Puig, indica “un canvi”, donada la circumstància que fins i tot “quasi tots els liberals m’ho han dit i repetit durant el dia tres o quatre vegades”, unes declaracions que contrasten fortament amb la cordialitat mostrada en la visita oficial. La cordialitat de la visita oficial de divendres.

De Puig va afegir-hi que “és evident que hi ha un clima de tots costats que dóna a entendre que hi haurà uns resultats una mica diferents” a les pròximes generals, deixant entendre el seu convenciment que l’Alternativa podria ser l’opció guanyadora. Precisament per aconseguir aquest relleu al capdavant del Govern, Bartumeu va donar ahir un pas més en la línia d’una aproximació europea en la qual, tal com va argumentar De Puig, “també hauran de definir dins Europa quin model”, i no només Andorra.

IMPLICACIÓ” SOCIALDEMÒCRATA// De Puig no va prescindir ahir d’elogis al seu company ideològic Bartumeu, del qual va afirmar que sobresortia “per davant de tots els parlamentaris andorrans” mentre va participar al Consell d’Europa, “amb molta presència, molta responsabilitat i molt treball en diferents informes”, un fet que va contribuir a “demostrar que Andorra és activa i potent”.

El president de l’assemblea del CE va recordar, tal com havia expressat divendres, que la imatge de paradís fiscal del país és “una injustícia i una exageració”, tot i que va esgrimir que “els deures s’han de fer”, assenyalant l'”aixecament del secret bancari” com a la clau.

pdf1