De Puig recomana una llei per despenalitzar l’avortament

Autor:
Font:
Publicat el: 22 de Febrer de 2009

Diari d'Andorra

Gabriel Pérez 

El president de l’assemblea parlamentària del Consell d’Europa, Lluís Maria de Puig, va demanar a Andorra que fes cas de les recomanacions de l’organisme i, amb vista a la propera legislatura, faci les reformes necessàries per despenalitzar l’avortament.

El polític espanyol, que ahir va participar com a “amic i company” en una reunió de treball del Partit Socialdemòcrata va assenyalar que aquesta és una de les resolucions que el Principat encara no compleix, tot i que també va apuntar d’altres, com alguns aspectes de la Carta Social europea.

“Es tracta que les persones que es veuen abocades a aquesta desgràcia puguin actuar en condicions jurídiques i mèdiques raonables”, va comentar De Puig, que va qualificar com a “interessant” per a Andorra una llei que despenalitzés aquesta pràctica per “posar fi a algunes contradiccions”, com la que suposa que “la dona que ha d’afrontar aquest drama no hagi de patir a més el perill d’anar a presó o marxar a 25 quilòmetres”.

De la seva banda, el cap de llista socialdemòcrata a les properes eleccions generals, Jaume Bartumeu, va recordar que “estem a favor de la despenalització perquè no es pot afegir a aquest drama humà el de ser considerat una delinqüent”. El candidat del PS va mostrar-se convençut que “entre tots podem fer les coses de forma políticament intel·ligent” per poder tirar endavant els canvis que serien necessaris en la legislació del país.

Lluís Maria de Puig va retreure també al Principat el retard en la presentació de l’informe sobre el compliment de la Carta Social. El president de l’assemblea del Consell d’Europa va assegurar que “les explicacions que se’ns han donat des del Govern, que parlen de problemes burocràtics, no són arguments seriosos”. Malgrat tot, el parlamentari va manifestar que la gran preocupació no és pas aquest tardança sinó “perquè el document no es compleix més intensament”.

De Puig va indicar que alguns dels articles de la Carta “no s’apliquen amb prou conformitat”, entre els quals va destacar el que defensa el dret a la igualtat d’oportunitats i tracte en matèria laboral sense discriminació sexual. D’altra banda, el polític català va demanar que per a la propera legislatura Andorra rubriqui algunes convencions de l’organisme, com ara la que fa referència al tràfic d’éssers humans o la carta de llengües minoritàries.

pdf1