Marc Rodríguez
Un dia després de la renúncia del cap de Govern, Albert Pintat, a la candidatura liberal per als comicis del 26 d’abril, el líder de l’Alternativa, Jaume Bartumeu, va valorar el gest del lauredià com el “fracàs” de la seva política, així com “el final del cicle liberal”.
Un cicle que, tal com va recordar, estaria ara més a prop d’esgotar-se, tot i que Bartumeu no va voler valorar si ara està més a prop de la victòria electoral: “Estem tan a prop de guanyar les eleccions com el dimecres”, va sentenciar, després de matisar que “nosaltres discutirem sobre propostes polítiques” en una campanya en la qual “no hem fet cap plantejament per atacar una persona en concret”.
Pel que fa a les possibles repercussions que pot comportar la renúncia de Pintat, Bartumeu va deixar tota valoració en mans del propi Partit Liberal Andorrà (PLA), tot i que va recordar que “serà el 26 d’abril quan es vegi”. El socialdemòcrata va afirmar també durant la jornada d’ahir que “Pintat és una víctima dels seus propis discursos incoherents i mancats de perspectiva” que “ara li han tornat en forma de patacada” que s’estén no només en el PLA, sinó també “en el país que representa”.
Precisament, i acompanyat pel Síndic General, Joan Gabriel, en el dinar amb els escolars que a la tarda protagonitzarien el Consell de Joves, Bartumeu va voler evidenciar la situació en què, segons ell, resta ara el Principat des del punt de vista polític i institucional, un fet que li sembla “llastimós”. Segons el líder socialdemòcrata, els ciutadans tenen ara “el dret a discutir democràticament la proposta del PS i el magre balanç de Pintat”. I és que, en paraules de Bartumeu, Pintat “no ha volgut veure la tronada i ha volgut intentar que la realitat fos una expressió del que ell volia fer”.
Pel que fa a l’argumentació del cap de Govern dimarts, basada en la negociació que es presenta ara davant l’OCDE, el socialdemòcrata va declarar que “arriba tard”, afegint-hi que “la credibilitat perduda no es recupera en quatre setmanes”. D’altra banda ,va defensar el seu programa polític com a la constatació d’un “projecte definit i treballat des de fa anys amb plantejaments polítics que no canvien en funció de si trona o plou”, sentenciant que la població ha vist com “un partit que ha portat el Govern del país durant 14 anys està fent un final de cicle agònic i que no sap cap on va”.
ELS ALTRES CANDIDATS// A banda de Pintat i Bartumeu, els candidats a les generals també van valorar ahir, amb més calma després de la sorpresa amb què majoritàriament van viure l’anunci de dimarts, el nou escenari que es presenta. Des d’Andorra pel Canvi (ApC), el candidat Eusebi Nomen va exigir a Pintat que entregui, com abans millor, la carta de compromís a l’OCDE, recordant que “des d’ApC donem solucions i volem treballar junts per treure el país d’aquest forat”, motiu pel qual estan disposats a ajudar-lo a “entendre el procés per fer el lliurament”, ja que les exigències són les mateixes que l’estiu passat, quan va intentar entregar la carta.
El candidat a cap de Govern per Nou Centre (NC), Vicenç Mateu, va afirmar ahir que la decisió de Pintat no modifica, “en principi”, l’estratègia del seu partit, tot i que l’elecció del nou candidat liberal “no sé si cohesionarà el PLA o el disgregarà encara més”. A més, Mateu va recordar que “també hi ha un altre partit en el qual hi ha moltes persones enfadades, no tant amb el PLA, sinó amb l’actual cap de Govern”, per augurar, finalment, que vindran “dies de commoció”.
La candidata dels Verds, Isabel Lozano, va congratular-se del fet que el seu partit “no ha fet una política contra cap persona en contret, tal com altres partits, sinó una política per resoldre una situació crítica”, recordant que conservaran “les mateixes línies que els últims quatre anys”. A més, quant a la desconsideració que, segons Pintat, va tenir el representant del copríncep francès, Christian Frémont, Lozano va defensar que des de l’Elisi “es volia mirar el futur, i no pas el passat”.