Bartumeu es compromet a proposar un acord d’intercanvi de dades bancàries amb els veïns

Autor:
Font:
Publicat el: 12 de Febrer de 2009

Diari Mes Andorra  

E. O. G

El cap de l’oposició i candidat per l’Alternativa, Jaume Bartumeu, es va comprometre ahir públicament a plantejar als estats veïns un acord per a l’intercanvi d’informació bancària a partir de l’endemà de les eleccions generals.

Convenis com el que van signar França i Suïssa, aquest passat mes de gener, i com el que la Confederació Helvètica té signat també amb Espanya. Aquest acord, però, no elimina el secret bancari, però «no es pot negar informació a un país amic». El president del grup parlamentari socialdemòcrata considera que «no es pot mantenir el secret bancari com a les Illes Caiman i, en tot cas, el PS no hi està d’acord ». I va afegir que les entitats bancàries andorranes «són intel·ligents per veure que, si Suïssa ha fet aquest pas, Andorra no pot continuar amb el tancament total».

Aquesta és la resposta socialdemòcrata a la «incertesa institucional» generada per les declaracions del copríncep francès, Nicolas Sarkozy, en què advertia que s’havien de revisar les relacions amb el Principat. «No hi ha marge per a la negociació ». Bartumeu interpreta així les paraules de Sarkozy. Per al líder de l’Alternativa «és hora d’assumir responsabilitats» i considera que «la insuficient determinació i la feble iniciativa del govern liberal, l’escassa predisposició al diàleg (…) han portat el país, aquest febrer 2009, a la situació d’haver d’acceptar, sense badar boca, condicions i imposicions poc respectuoses de la nostra sobirania». Per exemplificar-ho, Bartumeu va explicar els casos de Liechtenstein i San Marino: en el primer cas, està negociant amb el Consell de la Unió Europea un acord anti frau i en el segon ha hagut de renunciar al secret bancari, es podria dir que, d’un dia per l’altre.

El líder de l’Alternativa va reiterar la seva posició de defensa d’un acord d’associació amb la Unió Europea, com ja va fer a les eleccions del 2005.

pdf3.jpg