Compromís del PS a pactar amb França l’aixecament del secret bancari

Autor:
Font:
Publicat el: 12 de Febrer de 2009

BonDia

Marià Miño

El candidat del Partit Socialdemòcrata (PS) i cap de l’oposició, Jaume Bartumeu, es va comprometre aquest dimecres a negociar amb l’Estat francès “un intercanvi d’informació relativa als casos de frau fiscal o infracció equivalent, incloent l’intercanvi d’informacions bancàries” a partir del proper 27 d’abril, en el cas que la formació que lidera guanyi les eleccions.

Davant de les amenaces del copríncep francès, Nicolas Sarkozy, de revisar les relacions amb Andorra si no avença en aquest sentit, Bartumeu va assegurar que plantejarà “una proposta que vagi en la línia de l’acord signat a Berna el passat 12 de gener del 2009 entre la República francesa i la Confederació Helvètica”. Així mateix, el cap de l’oposició va sostenir que “aquesta proposta la fem extensiva a l’Estat espanyol”.

El cap de l’oposició va assegurar que “no defensarem un secret bancari com el de les Illes Caiman” i va matisar que l’acord amb el Govern francès “no suposa eliminar el secret bancari, sinó aixecar-lo a la demanda”. Així mateix, Bartumeu va assegurar que aquesta obertura “no podrà ser gradual”, donat l’avís del copríncep francès que no queda marge de negociació pel que fa al secret bancari.

En aquest sentit, el líder socialdemòcrata va argumentar que països com Liechtenstein o San Marino ja han hagut d’avançar cap a la transparència bancària com a conseqüència de les pressions rebudes pels països veïns. En el cas de San Marino, Bartumeu va recordar que “la fortíssima pressió exercida per Itàlia durant els darrers dos anys ha aconseguit aquest dilluns 9 de febrer de 2009 fer desaparèixer el secret bancari en totes les operacions bancàries que es facin des de San Marino vers Itàlia”.

El cap de l’oposició va argumentar que “aquesta situació es pot extrapolar a l’andorrana” i va lamentar que “el Govern d’Albert Pintat ha perdut i ha fet perdre al país quatre anys, i ara són els nostres veïns que ens diuen que ja n’hi ha prou”.

Sobre aquesta qüestió, el president del grup parlamentari socialdemòcrata va assegurar que “no hi ha negociacions entre Andorra i França” i que les reaccions del cap de Govern francès han estat “el resultat de la mala manera de fer d’Albert Pintat”.

Defensa el pacte d’associació

Finalment, Bartumeu va recordar que en el programa electoral del 2005, el PS ja qualificava com a “urgent” la necessitat de “definir un model econòmic […] acceptable per als nostres veïns” i va ratificar la intenció de la seva formació de tornar a defensar un acord d’associació amb la UE durant propers comicis.

pdf1