Bartumeu es compromet a negociar un acord d’intercanvi de dades amb França igual com el de Suïssa

Autor:
Font:
Publicat el: 11 de Febrer de 2009

Agència de notícies ANA

A.R.

Després del terrabastall que van significar les declaracions del copríncep francès, Nicolas Sarkozy, respecte la revisió de les relacions amb Andorra pel fet de ser considerat un paradís fiscal, el president del grup parlamentari socialdemòcrata i candidat de l’Alternativa, Jaume Bartumeu, s’ha compromès aquest matí davant dels mitjans de comunicació si guanya les eleccions ‘a plantejar al Govern francès (…) una proposta que vagi en la línia de l’acord signat a Berna el passat 12 de gener del 2009 entre la República francesa i la Confederació Helvètica’. Segons aquest acord, en el seu article 7, s’estableix ‘un intercanvi d’informació relativa als casos de frau fiscal o infracció equivalent, incloent l’intercanvi d’informacions bancàries’.

Dos dies abans de la visita del representant del copríncep francès, Christian Frémont, i després de les explosives declaracions del president de la República francesa, Nicolas Sarkozy, el president del grup parlamentari socialdemòcrata i candidat a cap de Govern de l’Alternativa, Jaume Bartumeu, ha llegit davant dels mitjans de comunicació una extensa declaració en la qual ha deixat novament clara la posició dels socialdemòcrates respecte les relacions amb els països veïns i amb Europa i s’ha compromès, en cas que surti guanyador de les eleccions del proper 26 d’abril, ‘a plantejar al Govern francès (…) una proposta que vagi en la línia de l’acord signat a Berna el passat 12 de gener del 2009 entre la República francesa i la Confederació Helvètica’. Segons aquest acord, en el seu article 7, s’estableix ‘un intercanvi d’informació relativa als casos de frau fiscal o infracció equivalent, incloent l’intercanvi d’informacions bancàries’. Bartumeu ha afegit que les entitats financeres del país ‘són intel·ligents’ i saben que l’actual situació de secret bancari no és sostenible.

El candidat socialdemòcrata ha fet aquesta declaració perquè, segons ell, ‘és hora d’assumir responsabilitats’ i creu que ‘la insuficient determinació i la feble iniciativa del govern liberal, l’escassa predisposició al diàleg (…) han portat el país, aquest febrer del 2009 a la situació d’haver d’acceptar, sense badar boca, condicions i imposicions poc respectuoses de la nostra sobirania’.

Bartumeu ha basat la seva intervenció en la roda de premsa en el programa electoral de l’Alternativa de fa quatre anys, en el qual ja hi figurava la necessitat de ‘definir un model econòmic que sigui alhora, sostenible i arrelat a la manera de ser autòctona, però també acceptable pels nostres veïns’, per ‘donar garanties a Europa que ens estem movent en la bona direcció’, fomentant ‘el creixement econòmic en regles clares i en la transparència’.

Però no només ha fet referència al seu programa electoral de fa quatre anys, sinó que ha posat damunt la taula els exemples de Liechtenstein i San Marino. Pel que fa a San Marino, des d’aquest mateix dilluns 9 de febrer ha desaparegut el secret bancari en totes les operacions bancàries que es facin vers Itàlia. Jaume Bartumeu ha dit que ‘es lliuraran informacions que fins aquesta setmana es mantenien en la més estricta reserva, en la mesura que estaven cobertes pel secret bancari sanmarinès, que era un dels més sòlids i impenetrables d’Europa’. I pel que fa a Liechtenstein , el líder de l’Alternativa ha dit que en la reunió de l’ECOFIN d’aquest dimarts es va examinar un acord antifrau amb aquest país perquè ‘s’acabi el secret i arribi la transparència’.

El candidat de l’Alternativa també ha invocat a la posició de la Unió Europea, sobre la qual ha dit que ‘afecta i molt a Andorra’ ja que l’article 23 de la Directiva del passat 2 de febrer del 2009 ‘diu ben clar que els acords que els estats membres adoptin amb països tercers no poden preveure cap exclusió a l’intercanvi d’informació en matèria fiscal’. Bartumeu ha dit que ‘si Andorra vol negociar nous acords amb la Unió Europea o amb països membres està doncs directament afectada per aquests textos’.

logo_mp3.JPGTall de veu 1  logo_mp3.JPGTall de veu 2  

pdf3.jpg