Martínez-Fraile creu que Andorra hauria de ser líder com a destinació de reflexió i diàleg

Autor:
Font:
Publicat el: 23 de Gener de 2009

Diari Mes Andorra  

Redacció 

«Facin la competència a Davos, ho poden fer millor». Així va esperonar Raimon Martínez-Fraile, president del grup AC-Hotels, Andorra a potenciar el turisme convertint-se en un «laboratori d’idees ». Segons l’exsecretari general de Turisme del Govern espanyol, portant els «quatre o cinc cervells més importants del món», i que des d’aquí llancessin el missatge, seria suficient per posicionar Andorra i donar-li visibilitat com a lloc de reflexió i de diàleg.

Es tracta d’oferir un lloc on es puguin reunir tots els experts en economia o en d’altres temes, també els de les economies emergents, que fins ara no participen en aquest tipus de cimeres internacionals. Aquesta seria «l’aportació» andorrana per sortir de la crisi. Perquè, segons Martínez-Fraile, la pregunta no és «què es pot treure del món, sinó què s’hi pot aportar». No caldria fer noves inversions ni infraestructures, sinó donar sortida a les ja existents. Per a Martínez-Fraile, Andorra «també té petroli», en aquest cas és el turisme, que, segons va comentar, «és la indústria més important a nivell mundial, per davant de l’energia o de l’automoció».

Aquesta va ser la reflexió que va apuntar l’adjunt a la presidència d’AC-Hotels a l’acte organitzat pel Partit Socialdemòcrata per parlar del sector turístic i «la necessitat de reactivar-lo», segons el candidat a cap de Govern, Jaume Bartumeu, en què van assistir prop d’un centenar de persones, entre les quals hi havia una bona representació d’autoritats del país, com també empresaris del sector turístic. Per al líder socialdemòcrata, es viu «un moment delicat i decisiu », i cal reflexionar sobre el model que es vol seguir. Per a Bartumeu, és el moment de «canviar de rumb», i va apuntar que caldria «optimitzar els recursos en promoció turística». Segons va posar de manifest, l’evolució dels pressupostos de turisme i promoció en valors constants ha variat poc des del 1992, i el percentatge dels recursos sobre el total dels pressupostos ha disminuït: el 1992 era un 3,6% i el 2007, un 2,2%.

A l’acte també va intervenir Fèlix Larrosa, portaveu de Comerç i Turisme del grup parlamentari socialista del Congrés dels Diputats espanyol. Larrosa va apuntar que cal «reimaginar» el turisme davant la situació actual, que es preveu que empitjorarà. Per al polític espanyol, cal que tant el sector públic -on s’inclou el Govern i també els comuns- com el privat han de treballar conjuntament per redactar un pla nacional per al turisme, tenint en compte totes les veus. Per a Larrosa, seria important «atreure i retenir el talent del sector per millorar l’entorn» i treballar també en «productes d’alta excel ·lència» tot mantenint «altes dosis d’autenticitat», que permetran avançar en la desestacionalització.

Un dels punts febles de la política de promoció turística assenyalat pel diputat socialista és la manca «d’agressivitat » a internet, ja que el col·lectiu de turistes que viatgen de manera independent, sense recórrer a les agències i descobrint noves destinacions, creix dia a dia.

D’altra banda, va apuntar que cal millorar l’accessibilitat al país i es va mostrar partidari de la construcció de l’aeroport dels Pirineus, que també beneficiaria Andorra.

pdf3.jpg