El PS proposa reorientar el turisme sense inversions a gran escala

Autor:
Font:
Publicat el: 23 de Gener de 2009

elperioidic.gif  

Iago Andreu

Davant de la crisi que pateix el sector del turisme, que alguns veuen com a estructural més enllà de la mala conjuntura, els socialdemòcrates van convocar ahir una reflexió amb experts i representants del sector per trobar una sortida que reposicioni el motor de l’economia andorrana.

Els representants de la vida econòmica i empresarial que van assistir ahir al vespre al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, van poder escoltar els consells dels dos experts en turisme convidats pel PS: el diputat socialista per Lleida al Congrés espanyol, Fèlix Larrosa, i l’adjunt a la presidència d’AC Hoteles i exsecretari general de Turisme d’Espanya, Raimon Martínez-Fraile. 

Els representants de les patronals hoteleres, de la Cambra de Comerç, de l’Empresa Familiar, de l’Associació de Bancs Andorrans, dels dominis esquiables i dels comerciants van rebre amb certa satisfacció les recomanacions de Martínez-Fraile i Larrosa dirigides, principalment, al candidat del PS, Jaume Bartumeu. Tant l’un com l’altre van fer una aposta per reposicionar el turisme andorrà en el marc de la qualitat i això no significa fer més despesa o endegar grans infraestructures, sinó optimitzar els recursos ja existents.

Per poder reorientar la política de turisme, Larrosa va detectar dos greus mancances: la inexistència d’un pacte nacional entre les administracions i el sector i l’absència de dades macroeconòmiques fiables. “Cal una plataforma de coneixement que estigui a disposició del sector i de la resta d’agents econòmics”, va afirmar el diputat lleidatà. D’altra banda, Larrosa també va aconsellar una millora del posicionament de l’oferta a internet: “Trobo a faltar una política comercial agressiva en línia d’Andorra”, un factor, va dir, que és “relativament barat” i que permet obtenir retorns de la inversió importants.

Un altre consell de Larrosa passa per “atreure i retenir el talent”, no només quant als directius, sinó a tots i cadascun dels nivells de la cadena de serveis: recepcionistes, cambrers, etcètera. El que cal fer, segons el diputat lleidatà, és dotar el sector d’una carrera professional que permeti progressar als seus empleats.

APORTAR PER ATREURE// Si Larrosa es va centrar en els aspectes més concrets, en les fortaleses i debilitats del sector turístic andorrà, MartínezFraile va voler fer una reflexió més abstracta per insuflar ànims a uns professionals greument afectats per la situació econòmica. El secret, segons l’exsecretari de Turisme espanyol, rau en optimitzar el que ja es té i en guanyar visibilitat.

“No pensem què podem obtenir de la resta del món, sinó què podem aportar”, va recomanar l’expert. Una de les opcions que té Andorra, segons Martínez-Fraile, es convertir-se en un indret de reflexió en matèria econòmica. En aquest sentit, va recordar que el Principat és la seu de la Fundació Temis, centrada en el turisme, però que no s’ha sabut aprofitar aquest actiu.

Martínez-Fraile va rebutjar la despesa en publicitat i va aconsellar invertir en “promoció”, és a dir, en diferenciació i visibilitat del producte. “Andorra és un país petit, però és el més gran dels petits, i això els obliga a intentar ser líders”, una missió que l’expert considera possible. I ho diu algú que té part de la paternitat de l’èxit turístic de Barcelona.

pdf3.jpg