Marià Miño
El portaveu de Comerç i Turisme del grup parlamentari socialista al Congrés dels Diputats, Félix Larrosa, va aconsellar ahir la confecció d’un pacte d’estat amb els diferents agents del país amb l’objectiu d’avançar cap a un turisme de qualitat i “reimaginar el turisme” en temps de crisi. El diputat català va fer aquesta recomanació davant del centenar de persones que van assistir ahir a un acte organitzat pel Partit Socialdemòcrata (PS) al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, per donar a conèixer diverses reflexions sobre la línia que ha de seguir el turisme andorrà en el futur.
L’acte, presidit pel candidat a cap de Govern i president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va comptar també amb l’exsecretari general de Turisme del Govern espanyol Raimon Martínez-Fraile, que aposta per fer del Principat un “centre financer de trobada de l’economia global” que pugui aplegar els experts més destacats del sector a escala internacional.
Larrosa va apuntar la importància de “treballar amb les organitzacions empresarials” per millorar el model turístic, que aquestes siguin coresponsables de les decisions que es prenguin i que tinguin una “implicació absoluta”. Així mateix, el diputat català va trobar a faltar estudis sobre el sector i va apuntar que “és difícil entendre que un Govern pugui prendre decisions sense tenir un coneixement previ”. En aquest sentit, Larrosa va afegir que “el proper Govern ha de posar sobre la taula alguna plataforma de coneixement que estigui a l’abast de tots els sectors”. Finalment, el portaveu de Comerç i Turisme del grup parlamentari socialista al Congrés dels Diputats va apostar per la “construcció de productes d’alta gamma que contribueixin a avançar en la desestacionalització″.
D’altra banda, Martínez-Fraile va emplaçar el proper Govern a “fer la competència a Davos” per transformar Andorra en “un destí d’una qualitat diferent”. “Andorra s’ha de posicionar com un destí d’inversió, ja no financera, sinó com una economia emergent del pensament, del diàleg i de la reflexió″, va apuntar el president adjunt del grup AC-Hotels, que aposta per anar més enllà del turisme de congressos i arribar a “englobar els cinc cervells més importants del sector financer”. Així mateix, Martínez-Fraile va recomanar que es reorienti la Fundació Themis perquè les reunions se celebrin dins d’Andorra i no fora del país.
Canviar el rumb
Durant la presentació de l’acte, Bartumeu va reiterar la necessitat de “canviar el rumb” per reactivar el turisme, i va recordar que l’evolució dels pressupostos de turisme i de promoció a l’exterior respecte al total dels comptes des de l’any 1992 “no solament no s’ha augmentat, sinó que s’ha reduït força”. Sobre aquesta qüestió, el cap de l’oposició va aportar una presentació segons la qual el 1992 el percentatge dedicat a la promoció exterior era del 2,5% i al total de turisme, del 3,6%, mentre que l’any passat es va dedicar un 1,4% a la promoció exterior i un 2,2% al turisme.