Gabriel Pérez
Andorra com a fòrum de pensament o d’idees en l’àmbit mundial, a l’estil del que actualment passa a la població suïssa de Davos.
Aquesta és la proposta que un expert en turisme, Raimon Martínez-Fraile, adjunt a la presidència d’AC Hotels, va fer ahir al vespre durant una conferència, organitzada pel Partit Socialdemòcrata, on es va debatre sobre les possibilitats de futur per al turisme del Principat. A la ponència també hi va participar el diputat del PSOE a Madrid Félix Larrosa, que va desgranar quines haurien de ser, al seu parer, les iniciatives que cal prendre per potenciar el sector. Martínez-Fraile va assegurar que la crisi actual pot transformar- se “en una oportunitat” que pot passar per “obrir-se al món” i per apostar per “créixer en qualitat i no en quantitat”. En aquest sentit, l’expert espanyol va llançar la idea de “ser un destí visualitzat i diferenciat en l’àmbit mundial, i posicionar-se i fer-se visible com a centre d’idees i de reflexió″, i va apostar per “fer la competència a Davos”.
L’empresari va recordar que la població de Suïssa “té l’aeroport més proper a més de dues hores, l’estació de tren a una hora i quart i no té hotels de 5 estrelles”. Martínez-Fraile, a més, va afirmar que aquesta aposta es podria tirar endavant “amb el que ja es té, perquè les infraestructures que hi ha ja poden funcionar bé”.
L’única inversió que caldria seria “gestionar que aquí es puguin trobar els quatre o cinc cervells internacionals”. Un altre punt que va destacar l’expert espanyol va ser “la seguretat, tant en criminalitat com en l’aspecte sanitari, de seguretat viària o control alimentari” que hi ha Andorra. Per Martínez-Fraile, aquest és un valor afegit del turisme del Principat que “no s’ha promocionat gens”. De la seva banda, Larrosa va defensar diverses mesures que haurien de permetre millorar el sector, entre les quals figuren la retenció del talent tant en directius com treballadors, la creació de productes de qualitat i excel·lència que mantinguin l’autenticitat del Principat i que poden ajudar a desestacionalitzar l’oferta, buscar la comercialització de l’oferta a través d’un mercat cada cop més important com ara Internet, o millorar els accessos. “La crisi a Andorra obeeix més a causes estructurals, que s’han vist agreujades per la situació econòmica mundial”, va recordar el diputat socialista, que també va voler destacar la “gran oportunitat” que, al seu parer, suposaria una reobertura de l’aeroport de la Seu per a un sector turístic que “es reinventa cada dia”.