Bartumeu es consolida com l’únic canvi real

Autor:
Font:
Publicat el: 19 de Gener de 2009

El Triangle 

R. de C. 

El convuls espai centrista, o de centredreta, ha fet una passa més aquesta darrera setmana en la seva atomització política. Una de les persones que van assessorar el Govern en l’època en què Marc Forné era al capdavant de l’Executiu i que no van renovar la seva tasca al servei de l’Executiu liberal d’Albert Pintat ha decidit fer el pas a la política i presentar-se com a cap de llista de la plataforma Andorra pel Canvi.

Es tracta del doctor en ciències empresarials Eusebi Nomen, andorrà de fa dos anys, i reconegut articulista crític, extremament crític, sobretot amb les polítiques econòmiques del Govern d’Albert Pintat. Nomen, que mai abans s’havia dedicat a la política, liderarà l’espai centrista que agrupa la Unió Nacional de Centre (UNC) d’Andorra la Vella, Units pel Progrés d’Encamp i Segle21 de Sant Julià de Lòria, i que tots junts creen la coalició Andorra pel Canvi
(APC), una marca blanca, que no està cremada i que fa del mot canvi el seu principal argument.

Aquest espai que liderarà Eusebi Nomen és impulsat, beneït i finançat per la milionària empresària andorrana Maria Reig, amb el seu fill Carles Ensenyat com a ariet. Amb ell també hi ha sectors ressentits amb el cap de Govern, exministres o fins i tot liberals que encara no han deixat de ser militants però que treballen en la seva parròquia per derrotar tot allò que representi Pintat. Un poti-poti ideològic i generacional.

TRES FORCES DE CENTREDRETA

Al marge de les diferències en matèria fiscal i tributària que puguin existir aparentment entre el model que defensa Eusebi Nomen i el que ha practicat Albert Pintat al llarg d’aquests anys, el cert és que el ja candidat d’APC no va començar a manifestar públicament les seves discrepàncies a través dels seus escrits a la premsa fins que no li van renovar els serveis d’assessoria que aquest feia als governs anteriors.

La nova plataforma es disputa l’espai de centredreta amb el Partit Liberal d’Albert Pintat i la nova força política que ha creat el ja exambaixador a París, Vicenç Mateu. De moment, tres forces polítiques d’àmbit nacional que lluiten per un mateix electorat; i no es descarta que en les llistes parroquials puguin sortir altres opcions que no es vulguin identificar amb cap de les candidatures nacionals.

Unes eleccions de les quals encara es desconeix la data, tot i que molt probablement Pintat esgotarà la legislatura després que el CDA+S21 li hagi donat suport, un cop més, per aprovar els pressupostos generals per al 2009.

EL PS, ÚNICA ALTERNATIVA

Amb aquest panorama i a l’altre costat de la balança, Jaume Bartumeu, candidat a cap de Govern dels socialdemòcrates (PS), cada cop més s’erigeix com l’única i real alternativa de canvi, ja que serà l’única candidatura que representarà i aglutinarà el centreesquerra sociològic del país, sempre que jugui bé les seves cartes sobretot en les candidatures territorials. Aquesta alternativa, aquest canvi real que propugna Bartumeu per a Andorra, la va presentar dijous passat en una conferència a Barcelona, davant d’un auditori de joves andorrans que estudien o treballen a la capital catalana i emparat per dirigents del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), com la vicepresidenta del Congrés dels Diputats espanyol, Teresa Cunillera, amb qui els uneix una gran amistat.

En el discurs, Jaume Bartumeu va començar a deixar entreveure quins seran els dos grans eixos de debat sobre els quals girarà el programa electoral de la coalició de l’Alternativa que ell lidera. D’una banda, les relacions socials i econòmiques amb Europa, i de l’altra, un pacte de treball i desenvolupament econòmic amb totes les forces socials i econòmiques del país. El
primer eix pretén que es posi fi a l’etiqueta d’Andorra com a paradís fiscal, al mateix temps que es propicia una economia transparent de cara als altres països europeus. El segon eix d’actuació socialdemòcrata vol eliminar les diferències socials i laborals que hi ha a Andorra, a la vegada que s’impulsa l’economia productiva del país.

Bartumeu ja ha iniciat la cursa que l’ha de portar al Govern d’Andorra. És conscient que li cal un suport territorial que a hores d’ara no té assegurat, i per això des del partit s’han marcat les parròquies d’Ordino, de la Massana i d’Escaldes com els objectius prioritaris en l’estratègia d’anar a buscar el suport electoral. Que s’aconsegueixin o no aquests consellers generals territorials depèn que s’assoleixi finalment l’alternança política després de 14 anys de governs
liberals.

A LA CAÇA DELS DESENCANTATS

El discurs del socialdemòcrata Jaume Bartumeu ja fa temps que fa l’ullet als votants més centrats de l’electorat andorrà o als desencantats liberals que representen l’ala més progressista i que estan cansats del desgavell que han significat sobretot els darrers quatre anys d’Albert Pintat. Aquest desgavell i els 14 anys de Govern del PLA al Principat porten Bartumeu a afirmar que «som davant de l’esgotament del model liberal », un model basat en «l’amiguisme i les obsessions per aparentar». La recepta de Bartumeu per revitalitzar el país és mesclar «regeneració, democràcia, transparència, modernització i drets socials i col·lectius».

pdf3.jpg