Jaume Bartumeu apel·la a «l’Andorra de l’entesa» per fer possible «el canvi necessari»

Autor:
Font:
Publicat el: 19 de Gener de 2009

Diari Mes Andorra  

ANA

Davant d’un auditori de prop de quatre-centes persones, entre militants i simpatitzants del Partit Socialdemòcrata (PS) i l’Alternativa aplegats dissabte al vespre a l’Andorra Congrés Centre d’Ordino, el candidat a cap de Govern Jaume Bartumeu va fer una crida perquè les properes eleccions signifiquin «el canvi necessari» per a Andorra, l’obertura d’una nova etapa que acabi amb «l’amiguisme», però que al mateix temps assumeixi «la regeneració democràtica, la defensa del pluralisme, les llibertats i els drets civils i l’avenç social».

Bartumeu va voler deixar clar davant l’auditori que la responsabilitat del seu partit és la de «saber connectar i donar resposta a
l’expectativa de canvi que s’ha instal·lat en bona part de la societat andorrana».

Però el líder socialdemòcrata també va introduïr en el seu discurs expressions i propostes dirigides a tranquil ·litzar l’electorat més centrat ideològicament. Bartumeu va dir que volen aportar «confiança, tranquil·litat i estabilitat a la societat andorrana», una confiança basada en la «capacitat de diàleg» dels andorrans i va afegir que «pretenem tornar a les millors tradicions i als millors temps de la política andorrana: els que van fer possible la construcció d’un país entre tots i per a tots amb la Constitució del 1993». És el que el candidat va qualificar com «l’Andorra de l’entesa», afirmant que no estan «incapacitats per l’acord», sinó que «és quan els progressistes tenim majoria que són possibles els acords». Aquesta «Andorra de l’entesa», Bartumeu l’exemplifica en dos acords d’Estat que està decidit a impulsar si guanya els propers comicis: el de les relacions econòmiques i socials amb Europa i el d’un gran pacte pel treball i el desenvolupament econòmic entre el Govern i els agents econòmics i socials.

En el seu discurs, el candidat socialdemòcrata va fer servir en nombroses ocasions dues paraules clau: diàleg i canvi. Segons Bartumeu, la base de la seva política de canvi «serà l’entesa ciutadana i la integració política i social». Va remarcar fins a la sacietat que «el canvi» és per inciar una nova etapa, per acabar amb «les dues Andorres», sense exclusions, i va afegir que aportaran «una nova forma de governar des de la humilitat, el diàleg i la proximitat amb la ciutadania». En aquest punt, Bartumeu va dir que el govern de Pintat havia posat «al davant l’interès particular dels seus partits i grups de pressió, deixant l’interès general en segon terme», i que els factors de canvi venien donats per la necessitat d’alternança, per la superació d’un projecte liberal esgotat i per un nou model de governar representat per l’Alternativa. Finalment, el candidat a cap de Govern va emplaçar als assistents a l’acte a fer «un esforç per sortir a la plaça pública» per contactar amb tothom i «fer possible que Andorra torni a ser dels seus ciutadans i ciutadanes».

Per la seva banda, la presidenta del PS, Mariona González, va emplaçar als assistents a demostrar que el PS és un «partit fort, obert a la societat i capaç de liderar aquesta nova etapa» i va demanar la «mobilització activa, i ser capaços de contagiar el nostre engrescament al conjunt de la ciutadania».

pdf3.jpg