El PS reformarà les finances comunals si arriba al Govern

Autor:
Font:
Publicat el: 3 de Gener de 2009

elperioidic.gif 

Iago Andreu// Marc Rodríguez

El nou any, a més de portar noves il·lusions i bons propòsits per part de la classe política andorrana, també porta propostes clares en matèria econòmica amb la vista posada a les pròximes eleccions generals.

Concretament, va ser el líder del Partit Socialdemòcrata (PS), Jaume Bartumeu, el que va avançar la voluntat de revisar la llei de Transferències i la llei de Finances Comunals. De fet, aquesta seria “una de les primers coses que farem quan arribi l’alternança”, segons ell, acció per la qual una executiva socialdemòcrata organitzaria “una gran taula de negociació amb els comuns”.

Segons Bartumeu, el sistema pel qual es regeixen els comuns impedeix planificar l’evolució dels ingressos, atès que “una mena de vici que comporta que els comuns estan obligats a gastar una part important de les transferències en despesa pública d’inversió”, fet que comporta posteriorment una despesa corrent que no pot ser sufragada, ateses les dificultats en matèria d’ingressos.

La davallada de la construcció és, segons el PS, un dels principals motius que han portat a l’actual situació, marcada per la crisi no solament a Andorra, sinó també a escala internacional.

EL PODER DE LA INVERSIÓ// En aquest context, i atès el poder d’inversió per part dels comuns en els últims anys que, segons Bartumeu, ha protagonitzat la vida econòmica de moltes parròquies, el líder socialdemòcrata va afirmar que “potser no han planificat prou bé l’evolució dels seus ingressos”, una circumstància que ha comportat que les administracions “visquessin a la bombolla de creure que aquests ingressos havien de durar sempre”. Precisament molts comuns han vist retallat enguany els seus pressupostos, entre altres coses, degut principalment al descens de l’impuls econòmic de la construcció.

NO CARREGAR ELS EMPRESARIS// La proposta de reforma del PS especificada per Bartumeu a aquest rotatiu també inclou el compromís de no carregar els empresaris amb més taxes i tributs. Concretament, els socialdemòcrates defensen que no hi ha d’haver doble imposició entre els sistemes comunal i nacional, “especialment en època de crisi”. Bartumeu hi va afegir que la reducció de la dependència dels comuns de la construcció és un problema generalitzat i que, un cop resolta la reforma tributària i augmentada la seva capacitat recaptatòria, l’Estat hauria de distribuir als comuns unes transferències “que els permetessin fer govern comunal i no dedicar-se a altres coses que no siguin fer Govern comunal.

LA POLÍTICA SOCIAL// D’altra banda, Jaume Bartumeu va anunciar que un Govern a mans dels socialdemòcrates faria una política social “adequada a les circumstàncies” que, en aquest cas, descarregaria a Andorra la Vella i Encamp en política social. Les accions de suport a les famílies que fan actualment aquestes parròquies seria implementada, segons Bartumeu, si és el Govern el que assumeix aquest cost. Una voluntat que representa una de les principals línies d’actuació dels socialdemòcrates.

El president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata i candidat del PS a les eleccions, que iniciaria aquests canvis en cas de sortir vencedor a les eleccions i poder formar Govern. Del futur programa liberal en aquesta matèria encara no s’han avançat les grans línies, tot i que els pròxims mesos originaran un panorama de propostes més diferents o menys en la lluita per captivar l’elector.

pdf3.jpg