Iago Andreu
La cortesia, ja se sap, és un principi imprescindible en la vida parlamentària, però totes les massses piquen. Això va pensar més d’un dels 28 consellers generals quan el 4 de desembre passat van llegir la missiva del Síndic, Joan Gabriel, que acompanyava una còpia del famós contracte blindat del ministre portaveu, Juli Minoves.
Després de l’inevitable “molt il·lustre senyor”, la carta del Síndic començava: “Seguint les instruccions del senyor Jaume Bartumeu Cassany, president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, tinc l’honor de trametere-li…”. Certament, Bartumeu havia demanat tres dies abans que el contracte de Minoves, al qual els socialdemòcrates havien tingut accés el 26 de novembre, fos lliurat a la resta de consellers de l’arc parlamentari. La petició del president del Grup Socialdemòcrata venia motivada pel fet que el PS considera útil i imprescindible disposar de la documentació per poder debatre el projecte de llei del Servei Diplomàtic que el Govern va enviar al Consell l’agost passat.
Gabriel va decidir satisfer la demanda de Bartumeu i traslladar la informació a la resta de consellers, però, en lloc de fer-ho responent a una petició d’un president de grup, ho va fer “seguint les seves instruccions”. El reglament del Consell estableix l’obligació de l’Administració de facilitar totes les dades que demanin els consellers i estipula que l’Executiu haurà d’enviar els projectes de llei acompanyats de tota la documentació necessària perquè els parlamentaris puguin pronunciar-se de forma fonamentada. En cap lloc s’especifiquen les formes que cal seguir en la comunicació entre Sindictura i els consellers, però és de suposar que no escau al Síndic seguir les instruccions de ningú, encara que sigui d’un dels consellers més veterans de la Casa de la Vall.
La petició de Bartumeu va venir motivada pel fet que la mateixa Sindicatura va decidir paralitzar la tramitació de la llei del Servei Diplomàtic en no disposar de les “condicions contractuals específiques” a què es feia referència al text. Setmanes més tard, però, el projecte va ser admès a tràmit sense que aquesta informació complementària sortís a la llum pública. De fet, els socialdemòcrates creuen que encara hi ha més documentació referent als contractes específics i el 3 de desembre el conseller Víctor Naudi va tornar a demanar tota la informació al Govern.