El PS proposa un pla integral de lluita contra la violència de gènere

Autor:
Font:
Publicat el: 26 de Novembre de 2008

El Periodic d'Andorra 

Iago Andreu 

Coincidint amb la celebració del Dia Internacional contra la Violència de Gènere, el PS va avançar ahir algunes de les propostes i compromisos que es concretaran en el programa electoral de l’Alternativa de cara a les eleccions generals de l’any vinent.

Els socialdemòcrates proposen passar de “les bones paraules” i “les declaracions d’intencions” a l’establiment d’un pla nacional de tractament integral de la violència de gènere.

La presidenta del partit, Mariona González, el president del Grup Parlamentari i candidat a les generals, Jaume Bartumeu, la consellera general Maria Pilar Riba i la secretària de polítiques d’igualtat del PS, Júlia Martínez-Illescas, van analitzar ahir públicament l’estat del problema i les actuacions del Govern liberal. Tots quatre van coincidir en assenyalar la manca d’iniciatives legislatives de l’Executiu en aquesta matèria i en criticar que el Govern només segueix “a mitges” les recomanacions de les institucions internacionals.

Més enllà del pla integral i des d’una perspectiva més àmplia, en el cas d’arribar a governar, Bartumeu es va comprometre a tirar endavant una llei d’igualtat per “aconseguir un país sense discriminacions”. Amb tot, el líder de l’Alternativa no va voler concretar els continguts de la proposta, que podria incloure propostes com ara la de la política de quotes, i va preferir esperar a la publicació del programa electoral a principi de l’any que ve.

Bartumeu recollia la proposta feta minuts abans per Martínez-Illescas que, després de fer un repàs de l’afectació de la violència de gènere al Principat, va demanar “crear una llei específica que permeti actuar en tots els àmbits, amb una planificació nacional i coordinada pel Govern”. Martínez Illescas, igual que González i Riba, es va pronunciar en favor de la creació de la casa d’acollida per a les víctimes, una recomanació del Consell d’Europa que l’Executiu no ha posat en pràctica al.legant que no hi ha demanda per part de les afectades. “Ho demana el Consell d’Europa i les associacions de dones, les víctimes no estan en condicions de demanar res”, va sentenciar Martínez-Illescas.

“De poc serveix anar a Estrasburg si després no s’apliquen les recomanacions”, va afirmar Bartumeu, a l’hora que Riba va destacar l’esmena del PS als pressupostos pensada per evitar que desaparegui la partida destinada a la campanya del Consell d’Europa sobre violència de gènere.

BATLLIA ESPECIALITZADA// En referència a una altra demanda de les associacions de dones, la de crear una batllia especialitzada en assumptes de família i violència domèstica, el PS es va mostrar obert a posar-ho en pràctica, advertint, però, dels impediments tècnics que caldrà remoure. Per crear aquesta batllia especialitzada, cal modificar la llei qualificada de la Justícia que, per ara, no permet més especialització que la dels ordres civil, penal i administratiu. “Ho veiem amb bons ulls, però no volem caure en les declaracions a la lleugera a què ens tenen acostumats alguns polítics liberals”, va afirmar Bartumeu.

pdf1