Altimir veu «molt clara i definida» la proposta fiscal de l’Alternativa

Autor:
Font:
Publicat el: 1 de Novembre de 2008

El Periodic d'Andorra 

Enric Guinart

Tot i que no va voler entrar a valorar la proposta, ni com a positiva o negativa, el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, sí que va felicitar el Partit Socialdemòcrata (PS) per ser la primera formació del país que els fa arribar un model de reforma del marc tributari “molt clara i molt ben definida”.

I és que el president del Grup Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, acompanyat del professor de la Universitat de Barcelona, Josep Maria Duran, va continuar ahir la ronda de presentacions de la proposta fiscal de futur dels socialdemòcrates amb la CEA, després que uns dies enrere fes el mateix amb la Cambra de Comerç i l’Empresa Familiar Andorrana (EFA). Durant la seva intervenció, Bartumeu va exposar els mals que pateix el país, com ara “un fort endeutament” o “una etiqueta de paradís fiscal i una mala consideració de país que no coopera de manera transparent amb els seus veïns”. Igualment, després de recordar que “el sistema fiscal és un indicador internacional de com un país és capaç d’organitzar-se per recaptar i redistribuir els recursos entre el seu teixit social i empresarial”, el candidat a cap de Govern pel PS va insistir que el model tributari de l’Alternativa és “modern, suficient per poder garantir recursos i equitatiu, és a dir, just. I és també eficient i senzill”. Igualment, abans del col.loqui, la intervenció de Bartumeu i Duran va cloure amb la presentació dels “sis avantatges fiscals” de la proposta fiscal del PS, com ara el guany de competitivitat de l’economia, la construcció d’una estructura fiscal homologable o l’augment dels ingressos de l’Estat.

LA RECEPCIÓ DE LA CEA// Després de la presentació, Altimir va destacar que “em sembla bé que ja hi hagi com a mínim un partit que ja es manifesti amb un pla fiscal a llarg termini perquè fins ara l’únic que estem fent són canvis constants que generen incertesa als empresaris a l’hora de fer pressupostos”, ja que “si cada dos anys s’estan fent canvis, evidentment s’està complicant fer previsions de futurs”, va insistir. A la vegada, després de mostrar-se confiat que “els altres partits també ens puguin presentar els plans fiscals igual que ha fet el PS”, el màxim dirigent de la CEA va remarcar que si bé “la valoració de si ens agrada o no ens agrada no la puc fer fins que no en parlem a la junta directiva i recollim l’opinió de totes les associacions”, com a mínim “per primera vegada un partit té molt clar i molt ben definit la proposta fiscal de cara al futur”, va ressenyar.

De la seva banda, i també després de la jornada, Bartumeu va destacar que “hem sortit contents de la trobada”, ja que “diria que ha anat bé, la sala estava plena i el col.loqui ha estat intens i amb preguntes concretes”. I precisament, sobre les preocupacions dels empresaris assistents a l’acte, el president del Grup Socialdemòcrata en va destacar per exemple la manera en la qual es farà “el traspàs de l’impost de mercaderies indirecte que nosaltres suprimim” per l’IVA o “què passa amb l’administració de la Duana, és a dir, fins a quin punt es manté”. En aquest punt, Bartumeu va fer referència als acords “que ens lliguen d’Unió Duanera que es van posar en marxa quan jo era ministre”.

Un altra de les inquietuds que van posar sobre la taula integrants de la CEA va ser l’envergadura de l’administració tributària que requeriria el model proposat per l’Alternativa. En aquest punt, Bartumeu va deixar clar als assistents que els socialdemòcrates “no estem per crear una nova administració tributària”, però sí que “aprofitarem i reconvertirem bona part dels serveis del Ministeri de Finances i de la mateixa Duana”. El candidat del PS als pròxims comicis generals va explicar que “diria” que des de la CEA “han rebut bé la proposta”, tot i que “és difícil aixecar un gran entusiasme quan presentes una reforma tributària en un moment de crisi”.

pdf3.jpg