La CEA veu viable la proposta fiscal del PS

Autor:
Font:
Publicat el: 1 de Novembre de 2008

Diari d'Andorra

Aleix Tugas

El candidat del Partit Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va reunir-se ahir al matí amb membres de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) per exposar el projecte de reforma tributària que inclourà en el programa electoral, tal com ja havia fet anteriorment a l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) i a la Cambra de Comerç.

El president de la patronal, Xavier Altimir, va explicar després de la reunió que es tractava “d’un pla força estàndard, proper a la majoria dels països de la Unió Europea”. De tota manera, no va voler entrar a valorar el contingut pròpiament dit, ja que volen veure si sorgeixen noves propostes sobre aquest mateix tema. Precisament, Altimir va instar la resta de formacions polítiques que es presentaran a les eleccions vinents a explicar a la CEA, tal com ja ha fet el PS, quin model tributari aplicaran si guanyen els comicis.

Tot i això, sí que va voler destacar una virtut del projecte elaborat pels socialdemòcrates, i és que “està fet per a un futur a llarg termini”. Altimir va recordar que “sense un sistema a llarg termini els empresaris no podem fer planificacions de futur”. I va posar com a exemple la modificació de l’impost sobre serveis indirecte (ISI) que va anunciar fa pocs dies el ministre de Finances, Ferran Mirapeix. “Cal un canvi global”, va comentar Altimir, “i no petites modificacions del que ja tenim, perquè això crea una inquietud constant que no se solucionarà amb el sistema actual”. El president de la patronal també va posar en relleu que la comissió jurídica estudiaria què comporta per als empresaris l’eliminació dels mòduls per al cobrament de l’ISI que existien fins ara.

Cal recordar que els punts bàsics de la proposta que Bartumeu ja va presentar a Casa de la Vall són una unificació de les taxes indirectes (en un impost sobre el valor afegit), la creació d’un nou impost de societats i la gravació dels rendiments del treball, sempre que fossin iguals o superiors a 35.000 euros anuals.

pdf3.jpg