Apostar pels nostres esportistes

Autor: SÍLVIA BONET
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 8 d'Agost de 2016

Acaben de començar les Olimpíades de Rio, i molts vam poder gaudir dels nostres atletes representant a Andorra. Tots ho hem viscut amb orgull. Veure com els nostres joves defensaran al nostre país davant del món és un moment emotiu i ple d’esperances. Aquest és el resultat d’anys d’esforç sense descans que demostren una capacitat de treball i constància admirables.

Molts han de compaginar estudis o treball amb l’entrenament de l’esport escollit havent de deixar moltes vegades de fer coses que també els agradaria. Però la seva recompensa és materialitza quan un pot arribar a competir amb els més grans, d’igual a igual. Aleshores assumeixes que l’esforç t’ajuda a arribar a algun lloc.

Malgrat l’esforç personal també calen esforços per part de l’Administració per ajudar a aconseguir els millors resultats.

El sistema educatiu andorrà ja adapta el curriculum educatiu amb els entrenaments dels esquiadors, fet que facilita la pràctica de l’esquí d’alt nivell. Però cal seguir treballant perquè altres esportistes també en puguin gaudir. Tot i que la majoria poden ser joves estudiants, si que quan s’incorporen al món laboral la dificultat per poder compaginar entrenaments i treball es complica de forma considerable fins i tot arribant a ser impossible. Els que ho aconsegueixen, i arriben al final del difícil camí, generen un ambient positiu d’orgull que es contagia a tots els nostres ciutadans.

Per això vull destacar la quantitat de ciutadans andorrans que han compartit aquest orgull a través de les xarxes socials com si estiguessin a Rio, animant amb la mateixa intensitat que si estiguessin allà. Realment demostra el sentiment patriota dels nostres ciutadans. Un sentiment que es vol fer arribar per tot el món, demostrant que el nostre país, ric en paisatges, cultura, gastronomia, l’esport també forma part de la nostra identitat.

I d’una manera o d’altra tots hi contribuïm. Els nens iniciant-se en l’esport escollit, els pares acompanyant-los als entrenaments o competicions, quan són més grans, animant-los a continuar. I el Govern ha de generar l’entorn i les condicions adequades perquè arribin al somni de participar en unes Olimpíades.

Quan parlem de fer conèixer el nostre país calen aprofitar totes les oportunitats que tenim. Hem de fer veure al món que Andorra és un gran país, que tots estimem i cuidem i que alhora pot oferir infinitats d’oportunitats en tots els sentits. Que les persones que hi viuen el defensen de totes les formes que poden, i l’esport és una d’elles.

Sempre tinc una idea que ara també ens serveix, l’esport no l’hem de veure com una despesa sinó com una inversió. Una inversió que té un retorn en molts aspectes, i que entenem que cal defensar. La setmana passada un dels nostres joves nedadors, al qual conec molt bé, va quedar novè als campionats d’Espanya de natació, i no volia deixar de reconèixer l’esforç que fa dia rera dia, setmana rera setmana. I segurament si segueix així qui sap si algun dia el veurem a les Olimpíades.

Aquest exemple ha de servir de motivació ja no només als joves esportites sinó també al Govern perquè desenvolupi accions i polítiques orientades a promocionar l’esport entre els joves i alhora potenciar l’esport d’alt nivell. Segurament algú em dirà que ja es fa, però entenc que voler millorar i anar més enllà l’única cosa que provoca és ser millors. I Andorra ha de ser la millor.