Jaume Bartumeu assisteix al Congrés del Partit Socialista Suís, a Aarau

Autor:
Font:
Publicat el: 25 d'Octubre de 2008

JAUME BARTUMEU MANTÉ DIVERSES REUNIONS AMB DIRIGENTS DEL PSS AMB LA FINALITAT D’ANALITZAR QÜESTIONS RELATIVES A LA CRISI FINANCERA I ELS DESAFIAMENTS EN MATÈRIA DE POLÍTICA ECONÒMICA

El candidat a cap de Govern del Partit Socialdemòcrata, Jaume BARTUMEU, va assistir el dissabte 25 d’octubre a la reunió del Congrés ordinari del Partit Socialista Suís.

La jornada va estar centrada en l’anàlisi i el debat a l’entorn de la crisi financera i els desafiaments en matèria de política econòmica. El president del PSS, Christian LEVRAT va fer el discurs d’obertura. Va declarar ja d’entrada que el “capitalisme de casino” s’enfonsa amb un soroll enorme tot i afegint que el que s’esmicola no és únicament el sistema financer globalitzat sinó que també s’ensorra la ideologia ultraliberal. Va assenyalar també que l’anomenada “mà invisible del mercat” que havia definit Adam Smith s’estira ara vers l’Estat, demanant la seva ajuda. Es tracta, va declarar el president del PSS, de saber treure les lliçons d’aquesta crisi i va recordar que són els socialistes i els socialdemòcrates d’arreu d’Europa els que representen la veritable alternativa econòmica.

Van intervenir també davant del congrés Heirer FLASSBERCK, economista en cap de l’UNCTAD i el parlamentari Alain BERSET, vicepresident del grup socialista al “Conseil des Etats” de la Confederació Helvètica.

Durant la primera hora de la tarda va intervenir davant del plenari Micheline CALMAN-LEVY, ministra d’Afers Estrangers de la Confederació Helvètica. El missatge que la ministra socialista va plantejar va ser clar: Suïssa s’ha associat ja, per la via dels acords bilaterals, “… en una part essencial del procés d’integració europea.” També va defensar  l’acord de lliure circulació de persones entre Suïssa i la Unió Europea perquè, ha insistit, “… afavoreix els suïssos que viuen i treballen fora de la Confederació Helvètica.” La ministra socialista va insistir en la inseguretat i l’aïllament que comportaria una política adreçada a girar l’esquena a la Unió Europea.

Al matí, Jaume BARTUMEU es va entrevistar amb Peter HUG, secretari internacional dels socialistes suïssos i a primera hora de la tarda, va mantenir una reunió amb Walter SUTTER, president de la secció internacional del Partit Socialista Suís, i Marc OSOUF, del secretariat internacional del Partit Socialista Francès. La reunió va servir per tractar de la participació en els treballs del Partit dels Socialistes Europeus, que properament celebrarà un Consell a Madrid.

Al vespre, en acabar la sessió de dissabte, Jaume BARTUMEU va parlar una estona amb el president del PSS, el conseller nacional Christian LEVRAT, sobre la qüestió dels paradisos fiscals.

Continuant els contactes mantinguts fins a la cloenda de la sessió del dissabte del congrés del PSS, Jaume BARTUMEU va mantenir una reunió de treball amb diversos responsables del grup parlamentari i de la direcció del Partit Socialista Suís. La trobada estava destinada a confrontar i comparar les respectives posicions de Suïssa i d’Andorra en relació a la crisi mundial de l’activitat financera i bancària. De manera especial es va parlar de la política actual de l’OCDE i la Unió Europea adreçada a bandejar els països que, pel fet de no mantenir una transparència suficient, no admetem l’intercanvi d’informació administrativa a la demanda dels països que persegueixen l’evasió fiscal. Es va tractar també de les dificultats de preservar el secret bancari que apareixen en l’escena internacional a partir de les reunions de la Unió Europea i de l’OCDE que s’han desenvolupat en els darreres dies.

La delegació dels socialistes suïssos estava encapçalada per la parlamentària Hildegard FASSIER-OSTERWALDER, consellera nacional i presidenta de la Comissió d’Economia i Tributs del Consell Nacional de la Confederació Helvètica. Van participar també a la reunió Peter HUG, secretari internacional del PSS, Walter SHUTER, president de la secció PS Suïssa internacional i membre de la presidència del Partit Socialista Europeu i Stefan HOSTETTLER, secretari d’economia, finances i agricultura del PSS.

En acabar la reunió, Jaume BARTUMEU va declarar: “Els socialistes suïssos i els socialdemòcrates andorrans compartim una mateixa voluntat: fer que els nostres països siguin uns interlocutors fiables de la Unió Europea. La confiança entre els nostres països i la Unió Europea és necessària per consolidar el nostre futur econòmic i social.”

pdf3.jpg Recull de premsa