La crisi financera, eix de la visita de Bartumeu a Suïssa

Autor:
Font:
Publicat el: 26 d'Octubre de 2008

El Periodic d'Andorra 

El Periòdic

La crisi financera i els desafiaments en matèria de política econòmica, van ser, sens dubte, els principals eixos de debat del Congrés ordinari del Partit Socialista Suís (PSS) en què ahir hi va prendre part, com a convidat, el candidat a cap de Govern del Partit Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu.

Així, segons informa l’oficina del premsa del líder socialdemòcrata, el congrés del PSS es va endegar amb el discurs d’obertura del seu president, Christian Levrat, el qual va declarar ja d’entrada que el “capitalisme de casino” s’enfonsa amb un soroll enorme tot afegint-hi que el que s’esmicola avui no és únicament el sistema financer globalitzat, sinó que també s’ensorra la ideologia ultraliberal. El dirigent suís va indicar també que l’anomenada “mà invisible del mercat” que havia definit l’economista Adam Smith s’estira ara vers l’Estat, demanant la seva ajuda. Es tracta, va dir el president del PSS, de saber treure les lliçons d’aquesta crisi i va recordar que els socialistes i els socialdemòcrates d’arreu d’Europa representen la veritable alternativa econòmica.

Tanmateix, davant del congrés també van intervenir Heirer Flassberck, economista en cap de l’UNCTAD i el parlamentari Alain Berset, vicepresident del grup socialista al Conseil des Etats de la Confederació Helvètica. Més tard va prendre la paraula Micheline Calman-Levy, ministra d’Afers Estrangers de la Confederació Helvètica. La ministra socialista, d’una banda, va deixar clar que Suïssa s’ha associat ja, per la via dels acords bilaterals, “… en una part essencial del procés d’integració europea” i, de l’altra, va defensar l’acord de lliure circulació de persones entre Suïssa i la Unió Europea perquè, va insistir, “afavoreix els suïssos que viuen i treballen fora de la Confederació Helvètica”. A la vegada, la ministra socialista va alertar dels riscos associats a la inseguretat i l’aïllament que comportaria una política adreçada a girar l’esquena a la Unió Europea. 

MÉS CONTACTES AVUI// La visita de Bartumeu a Suïssa no es va cloure ahir, ja que avui el líder de l’Alternativa continuarà les reunions amb altres responsables del PSS. 

pdf3.jpg