Socialdemocràcia i Progrés (SDP) ha decidit suspendre la participació en el pacte d’Estat sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE). Així ho va comunicar ahir en una carta adreçada al cap de Govern. El conseller general de la formació, Víctor Naudi, va explicar que aquest posicionament està motivat per dos aspectes.
D’una banda, el fet que Jordi Cinca no hagi dimitit ni hagi estat cessat com a ministre de Finances tal com SDP havia demanat després que hagin sortit a la llum pública “actuacions amorals” que va cometre en el passat, que “perjudiquen la imatge del país”. De l’altra, el malestar respecte del mateix funcionament del pacte d’Estat, relacionat amb l’ocultació d’informació per part del Govern.
Sobre aquesta darrera qüestió, el conseller general d’SDP troba a faltar diligència a l’hora de facilitar documentació sobre la negociació amb Europa. Naudi es va mostrar molest amb les acusacions per part de l’executiu d’haver filtrat informes a la premsa quan l’oposició només va poder accedir a una part d’aquests.
Davant d’això va declarar que “si només som allà per figurar o donar el vistiplau al que es fa sense que es tinguin en compte les nostres aportacions, no hi fem res”. Naudi va remarcar, però, que la retirada de la formació del pacte d’Estat es pot replantejar sempre que Cinca deixi el càrrec i que s’estableixi una dinàmica més participativa.
Al mateix temps, SDP va anunciar que a partir d’ara se centrarà a fomentar el debat públic sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea perquè quan es porti a referèndum obtingui el màxim suport de la societat civil. “Sempre hem estat defensors de l’acostament a la Unió Europea i sempre hem considerat que l’acord d’associació era la forma més escaient”, va dir Naudi, que va afegir que “ho continuarem defensant des d’una altra vessant, al Consell General i davant de l’opinió pública. Treballarem des d’altres àmbits per buscar el millor pacte amb la Unió Europea”.
En aquest mateix sentit es va expressar Joan Marc Miralles, secretari d’organització d’SDP, que va lamentar que fins ara no s’ha generat debat polític al voltant de la UE, una acció necessària per “adherir al màxim la població a l’acord d’associació”. Així, va anunciar que per substituir la feina que no fa l’executiu, des d’aquest partit s’organitzarà de cara a la tardor diferents conferències i accions. Per SDP cal crear “una dinàmica positiva respecte de l’acord d’associació, si no pot passar com amb el Brexit, i això seria un pas enrere molt important”, va dir Miralles.
Naudi va recordar que la setmana passada va parlar amb el cap de Govern per informar-lo que la formació estava valorant la sortida del pacte d’Estat. Vist que el Govern no ha fet cap pas, s’ha pres la decisió.
La sortida d’SDP del pacte d’Estat va ser valorada “molt negativament” pel cap de Govern, Antoni Martí. En aquest sentit va indicar que “lamento que un partit amb un president que ha estat cap de Govern abandoni un vaixell que demà [per avui] pren una nova dinàmica”.
Martí va qualificar la carta de la formació de “molt dura i molt immerescuda”, al mateix temps que va assenyalar que no hi estava d’acord “des de la primera línia fins al final”. Així, va assegurar que el ministre d’Exteriors no ha fet mai tantes compareixences a la comissió legislativa com ara, mentre que en relació al cessament de Cinca va remarcar que té plena confiança en el ministre de Finances i que no té “cap intenció de canviar ni un ministre del Govern”.
El cap de Govern considera que SDP barreja qüestions diferents, ja que veu “molt estrany” que hagi deixat el pacte d’Estat i espera que no estigui relacionat amb la querella que l’executiu ha interposat contra directius de BPA. “Alguns són molt presents en algunes querelles contra l’Estat andorrà però estan absents dels pactes d’Estat”, va sentenciar. Martí va concloure que SDP sempre tindrà una cadira a la seva disposició, de la mateixa manera que Liberals d’Andorra, i va exposar la voluntat de parlar amb els dos consellers de la formació per rebre més explicacions.
Actors socials
El cap de Govern va anunciar que avui, a les onze del matí, s’ha convocat els agents socials i econòmics per ampliar el pacte institucional signat amb els grups parlamentaris demòcrata i mixt a la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), la Cambra de Comerç, l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), la Petita i Mitjana Empresa (PIME), el Consell de Col·legis Professionals, la Unió Sindical d’Andorra (USdA) i el Sindicat andorrà de Treballadors (SAT). Aquest “pas més” és voluntat compartida dels signataris del pacte d’estat i ha de permetre que empresaris i treballadors estiguin al corrent de les negociacions amb la UE.
La trobada d’avui serà l’inici del diàleg amb aquests agents i ja es preveu proposar un calendari amb diferents reunions, acordar la metodologia de treball i recollir les observacions que es facin des d’aquests sectors. Martí va reiterar que l’acord d’associació amb la Unió Europea “no és un projecte d’aquest Govern sinó de país. Com més siguem més suport tindrà el Govern quan hagi d’encarar l’acord d’associació”. En aquest sentit va subratllar la importància de la unitat interna a l’hora de negociar.
Martí va informar que el 22 de setembre es reprendran les converses amb la UE. En relació a les línies vermelles que ha posat Andorra en el que fa referència a la lliure circulació de mercaderies, va dir que “els inputs que tinc com a cap de Govern són bons”.