El pacte d’Estat per a l’apropament del Principat a la Unió Europea (UE) es deixa una altra font de suport pel camí i ja és únicament un projecte entre el Govern i part del grup parlamentari mixt. El conseller general socialdemòcrata i progressista Víctor Naudi va comparèixer ahir per anunciar que, «per qüestió de principis, no podem seguir seient a la taula» nacional en què es treballa l’associació.
Ho feia poc després de fer entrega a l’edifici administratiu d’una carta en què justifica la «suspensió» de l’adhesió, que se sustenta fonamentalment en dos factors: la continuïtat de Jordi Cinca com a ministre de Finances, d’una banda i, de l’altra, la més que clamada «transparència» i el trasllat d’informacions esbiaixades i «tardanes».
Socialdemocràcia i Progrès (SDP) ha complert amb l’ultimàtum. La ignorància del Govern a l’exigència de «cessament» de Jordi Cinca al capdavant del Ministeri de Finances que la formació de centre-esquerra –així com les demés forces a l’oposició– feien ara fa poc més d’una setmana, condueix al trencament de l’acord.
Víctor Naudi va fer arribar al Govern ahir una missiva amb què feia oficial la seva decisió de «deixar en suspens la nostra participació al pacte establert el 2 de febrer del 2016 sobre l’acord d’associació entre Andorra i la Unió Europea».
El parlamentari progressista qualifica d’«irresponsabilitat» el «manteniment» de Cinca a l’equip governamental, així com d’«autèntica provocació a la comunitat internacional». Per a Naudi, la vinculació del ministre de Finances amb «afers renyits amb la transparència i les bones pràctiques empresarials i financeres» posa en dubte «la credibilitat» de l’Executiu de cara al marc estranger, pel que veu «indefugible» el seu cessament.
En no donar-se aquesta condició i rebutjant «ser representats per un ministre sota sospita» per «conductes» que mereixen la «més absoluta reprovació», SDP opta per abandonar la negociació nacional.
Compromís amb l’associació/ La meticulositat de Naudi a l’hora de triar el vocabulari amb què comunicava la «suspensió de la participació al pacte» per a l’apropament a Europa es justifica pel «ferm compromís d’SDP» amb aquesta «qüestió d’Estat». El conseller general va voler esclarir que la separació del partit de la negociació a nivell intern «no afeblirà pas sinó que reforçarà» la seva implicació en l’acostament a la Unió.
De fet, el secretari d’organització socialdemòcrata i preogressista, Joan Marc Miralles, feia extensiva la voluntat de l’organització de portar «vertaderament» aquest afer «al debat públic» tot engegant «activitats» per «informar la ciutadania».
A les acusacions de «falta de transparència» així com «deslleialtat» per entregar documentació i informació «tardana i incompleta», la carta afegeix la «precipitació» amb què se signava un pacte d’Estat «que ja permetia endevinar», s’assegura, la voluntat del Govern «de deixar al marge el grup liberal, primer grup parlamentari de l’oposició».
Amb tot, Naudi no va elevar la «suspensió» a determinació «irrevocable». El conseller, que va insistir en el fet que «no renunciem de cap de les maneres a que Andorra avanci cap a l’acord amb la UE» perquè fer-ho «suposaria un pas enrere molt gran», supedita el retorn a la taula per anar de la mà amb Govern cap a l’associació a la reciprocitat: «Si hi ha lleialtat per treballar en igualtat de condicions i s’escolten les nostres consideracions», se sumaran de nou al pacte d’Estat.