El PS proposa pensions mínimes de 695 euros

Autor:
Font:
Publicat el: 17 d'Octubre de 2008

Diari d'Andorra

Aleix Tugas

El líder del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va presentar ahir a Casa de la Vall el text alternatiu que acompanyarà l’esmena a la totalitat de les mesures contra la crisi. Una de les accions més destacades és la que fixa una pensió de solidaritat per als jubilats.

Els majors de 64 anys tindrien dret a un complement de les pensions o ingressos que cobrin, perquè arribin com a mínim al llindar de la pobresa. Fa dues setmanes el Govern va establir aquest llindar en 695 euros mensuals.

Per accedir a aquest complement cal que els interessats compleixin una sèrie de requisits com, per exemple, residir legalment al Principat o no treballar. Per calcular els ingressos es tindran també en compte els lloguers o qualsevol altra renda de què la persona pugui disposar.

Una altra de les propostes incloses en el capítol social és la subvenció de les places d’escola bressol, amb 75 euros per mes i infant. Aquesta haurà de repercutir directament sobre la quota que paguin els beneficiaris del servei. No obstant això, la mesura no serà d’aplicació si el centre és un 25 per cent més car que la mitjana dels comunals.

Els socialdemòcrates també volen modificar la Llei de la CASS, de manera que els accidents laborals i les malalties professionals es paguin en règim de tercer pagador, tal com ja havien suggerit quan van presentar les esmenes mentre es tramitava la llei al Consell General.

El Partit Socialdemòcrata proposa, a més, alguns canvis en la legislació relacionada amb l’habitatge. Hi haurà exempcions fiscals per facilitar la rehabilitació d’edificis. Les famílies que estiguin pagant una hipoteca també es veurien beneficiades. Els terminis d’amortització dels préstecs s’ampliarien un mínim de dos anys, sense despeses notarials o fiscals addicionals. Aquesta mesura requeriria un previ acord amb els bancs.

Comprar cotxes més fàcilment

Però possiblement, la decisió més innovadora és la d’aplicar un pla que permetrà la renovació del parc de vehicles. El cap de l’oposició va explicar que els propietaris d’un cotxe amb una antiguitat de dotze anys o més ho tindran més fàcil a l’hora de substituir el turisme per un de nou, sempre que no superi els 22.500 euros. L’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) podrà obligar els bancs andorrans a oferir crèdits a un interès més baix que l’habitual per aquest concepte.

També en el capítol de reactivació de l’activitat econòmica, els consellers socialdemòcrates volen oferir crèdits tous (a un interès més baix) a noves iniciatives empresarials, i a aquells negocis que busquin resituar-se.

Crítiques al Govern

Bartumeu va reiterar que les mesures anticrisi presentades pel Govern li semblaven “una broma de mal gust”, i que “el mateix Albert Pintat va admetre que no reactivarien l’economia”. El cap de l’oposició es va mostrar convençut que el text alternatiu prosperarà, però per si de cas no ho fa també va decidir presentar 18 esmenes al text del Govern que revelarà més endavant.

pdf3.jpg