El PS presenta un text alternatiu amb 28 mesures de reactivació econòmica

Autor:
Font:
Publicat el: 17 d'Octubre de 2008

Diari BonDia

Marià Miño

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va presentar aquest dijous una esmena a la totalitat al projecte de llei de mesures de reactivació econòmica i un text alternatiu amb 28 mesures que va qualificar de “concretes, viables i d’aplicació immediata”.

La proposició de llei socialdemòcrata consta de tres eixos: mesures socials, suport a l’activitat econòmica i una reducció de la despesa sumptuària de l’Administració pública que suposarien un estalvi d’uns 2,5 milions d’euros per a les arques de l’Estat. Pel que fa als costos, el grup parlamentari preveu que l’aplicació de les mesures costaria uns 14 milions d’euros.

Bartumeu va titllar el projecte de llei governamental de “broma” i va assegurar que en el cas que la proposta de llei presentada ahir no prosperi, “l’endemà de constituir-se el Govern de l’Alternativa, aquestes mesures s’aprovarien”. No obstant això, Bartumeu va apuntar que “les mesures que presentem són serioses i a l’altura del que necessita la població al país, de forma immediata i abans que arribi l’alternança política”. El president del grup parlamentari, que ha presentat també un total de 18 esmenes parcials, va assegurar que si bé les mesures proposades no s’ha consensuat una per una amb els agents socials, “són el resultat de les reunions que hem anat mantenint i responen a les inquietuds que hem anat copsant”.

Mesures de protecció social
La proposta socialdemòcrata consta de quatre mesures de caire social, com ara destinar 2,38 milions a crear unes pensions de solidaritat per a la gent gran, que donarien dret al cobrament d’una prestació econòmica mensual de caràcter vitalici. La segona mesura social consisteix en la concessió de subvencions econòmica de 75 euros per mes i plaça als usuaris de les escoles bressol, tant comunals com privades. Segons va explicar el cap de l’oposició, la mesura suposaria un cost aproximat d’1,11 milions d’euros i se’n beneficiarien unes 1.350 famílies.

Els socialdemòcrates volen canviar també el règim d’atorgament de les prestacions de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social, de manera que s’estableixin les tarifes de responsabilitat i el règim de tercer pagador. Finalment, l’última mesura de caràcter social estableix que el Govern aprovi i publiqui abans que acabi l’any 2008 el nou Pla nacional d’atenció social, iniciat a finals del 2005 amb la participació de diferents agents socials.

Suport a l’activitat econòmica
El gruix dels articles de la proposta de llei busquen donar suport a l’activitat econòmica, a les empreses, els treballadors i els consumidors, amb un total de 16 mesures. Així, el text proposa la reducció del tipus de gravamen en la construcció d’habitatges de titularitat pública i en la realització de treballs de rehabilitació d’habitatges destinats a l’ampliació de l’oferta en el mercat de lloguer, que en determinats casos estarien exempts de pagar l’impost indirecte sobre la prestació de serveis i l’impost indirecte sobre la producció interna. Els socialdemòcrates proposen també que s’estableixi un programa per a la rehabilitació d’habitatges i un altre per a la construcció d’habitatge concertat.

Així mateix, la proposta persegueix un augment de la liquiditat de les famílies i empreses. Una de les mesures consisteix en prohibir l’increment, durant un any, del preu de l’arrendament d’habitatges i locals comercials. Es preveu també una ampliació en dos anys del termini d’amortització dels crèdits hipotecaris i una reducció del termini de preavís i indemnització en cas de resolució del contracte d’arrendament de locals comercials. Els socialdemòcrates fixen també una reducció del 6% en la factura de la llum i el telèfon mitjançant la derogació del cànon que grava els rebuts emesos per FEDA i STA i l’establiment del tipus de gravamen en el 4%.

La proposta recolza també els venedors de cotxes, mitjançant un pla d’ajuda al finançament per la compra de vehicles de més de 12 anys, sempre que el preu del nou vehicle no superi els 22.500 euros. En el camp financer, els socialdemòcrates volen impulsar els crèdits tous per a noves iniciatives empresarials i per a la reconversió i expansió d’activitats. En aquest sentit, les tres mesures anteriors suposarien la col·laboració de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF). Finalment, el text estableix un programa d’ajudes a la instal·lació de panells solars i permet posar publicitat tant a l’interior com a l’exterior dels taxis.

Administració pública
Pel que fa a l’administració pública, el PS proposa que es redueixi en al menys el 25% les partides corresponents a les despeses de protocol i representació, reunions, conferències i cursets, publicitat i propaganda, estudis i treballs tècnics i reemborsament de dietes i locomoció, en una mesura que suposaria un estalvi d’uns 2,5 milions. Finalment, amb la proposta, els socialdemòcrates es comprometrien a reglamentar la mútua dels funcionaris en un termini màxim de dos mesos després de l’entrada en vigor de la llei i a posar els recursos necessaris per a l’agilització dels procediments judicials i dels tràmits administratius.

pdf3.jpg