El PS entra en acció

Autor:
Font:
Publicat el: 17 d'Octubre de 2008

El Periodic d'Andorra 

Enric Guinart

La situació actual obliga a deixar de banda les polítiques d’improvisació. Seria irresponsable el deixar fer, esperant èpoques millors. Cal, doncs, passar a l’acció. Acció per resoldre els problemes de la gent i per assegurar-ne el seu futur”. Dit i fet. I és que aquest és l’esperit que resa al text alternatiu que acompanya l’esmena a la totalitat presentada pel Grup Parlamentari Socialdemòcrata al projecte de llei de Mesures de Reactivació Econòmica.

Així, va ser el líder de l’Alternativa, Jaume Bartumeu, l’encarregat de presentar una mena de contraproposta a les iniciatives formulades per l’Executiu i que incorpora un total de 28 mesures que el propi polític de la capital va definir com a “clares, concretes, precises, viables, valorades, quantificades i d’aplicació immediata”, ja que “són mesures serioses i a l’altura del que els ciutadans i ciutadanes d’aquest país necessita”. En aquest sentit, tal com resa en l’exposició de motius de la proposta dels socialdemòcrates, “l’actual situació d’aturada en el creixement econòmic demana d’una resposta àgil i eficaç per part dels poders públics, coordinada amb els agents econòmics i socials”. Tanmateix, el text de l’Alternativa centra el camp d’actuació en quatre direccions: protecció social; suport a les empreses, treballadors i consumidors; impuls de l’activitat econòmica; accions urgents en àmbit de l’Administració pública. Aquestes mesures, segons va explicar el candidat del PS a les pròximes eleccions generals, tindrien un cost per a l’Estat entorn de 14 milions d’euros. Aquesta xifra, però, es veuria reduïda si s’apliqués l’article 22 de la proposició que estableix una reducció de la despesa sumptuària (com ara les atencions protocol.làries i de representació), que es xifraria en més de dos milions d’euros.

PROTECCIÓ SOCIAL// En l’àmbit de la protecció social, en destaca l’establiment de la pensió de solidaritat per a la gent gran (prestació econòmica mensual de caràcter vitalici) i la subvenció econòmica a les escoles bressol (una aportació de Govern a les escoles bressol comunals i privades de 75 euros per mes i plaça).

Pel que fa al suport a empreses, treballadors i consumidors, el PS estableix que el Govern creï i estructuri la taula d’activitat econòmica i social d’Andorra per controlar, impulsar i millorar la implantació de les mesures de reactivació econòmica i protecció social. Mentrestant, de les polítiques referents a l’impuls directe al consum, se’n poden subratllar unes quantes. Així, d’una banda, els socialdemòcrates proposen que els treballs de rehabilitació d’habitatges i de construcció d’habitatge de titularitat pública estiguin exempts durant dos anys de l’impost indirecte sobre la prestació de serveis i de l’impost indirecte sobre la producció interna. A la vegada, l’Alternativa posa sobre la taula el fraccionament en el pagament del deute tributari mitjançant el qual durant un termini de dos anys els obligats tributaris podrien prorrogar fins a 24 mesos els deutes fiscals a través de pagaments mensuals. En aquest escenari també s’incorpora un pla d’ajuda al finançament per la compra de vehicles eficients, l’ampliació a dos anys del termini d’amortització dels crèdits hipotecaris o la derogació del cànon que grava els rebuts emesos per Feda i STA. En el camp de l’impuls de l’activitat econòmica, la proposició del Grup Socialdemòcrata defensa l’establiment de crèdits amb tipus preferents per al finançament de noves iniciatives empresarials i per a la reconversió i expansió d’activitats.

I quant a l’Administració pública, el PS estableix unes set altres mesures destinades a reduir la despesa de les finances públiques i a agilitzar i millorar el funcionament de la justícia i dels tràmits administratius.

Tot plegat, davant d’un projecte de llei de reactivació econòmica de «broma», l’Alternativa formula un «document de gran importància política» que és «el resultat d’una proposta política que es nodreix d’un contacte permanent amb els empresaris i els treballadors d’aquest país» i que emostra que «hi ha dos projectes de país i dues propostes polítiques davant l’escenari de crisi», va cloure Bartumeu.

La proposta anticrisi de l’Alternativa

El paquet de mesures de reactivació econòmica i protecció social que ahir va presentar el líder de l’Alternativa, Jaume Bartumeu, es divideixen en quatre capítols diferenciats: protecció social; suport a empreses, treballadors i consumidors; impuls de l’activitat econòmica, i accions urgents en termes de l’Administració pública.

1 Pensió de solidaritat per a la gent gran, que consisteix en el pagament d’una prestació econòmica mensual i vitalícia. Entre els requisits, cal haver complert 65 anys i haver residit a Andorra durant deu anys.

2 Subvenció a les escoles bressol comunals i privades de 75 euros per mes i plaça. No s’hi optarà si la quota mensual per plaça supera en el 25% la quota mensual mitjana de les escoles bressol comunals.

3 Aplicar sense ajornament els articles 135 i 141 de la llei de Seguretat Social sobre tarifes de responsabilitat (atenció a alalts) i el règim d’atorgament de les prestacions (tercer pagador).

4 El 30 de desembre del 2008, el Govern ha d’aprovar i publicar al ‘BOPA’ el pla Nacional d’Atenció Social, iniciat a final del 2005 amb la participació d’agents socials i coordinat pel Centre de Recerca Sociològica.

5 El Govern crea i estructura la Taula d’activitat econòmica i social d’Andorra, que incorpora tots els agents socials i administracions públiques, per al control, impuls i millora de les mesures de reactivació econòmica i protecció social.

6 Tipus zero per a l’impost indirecte sobre la prestació de serveis i per a l’impost sobre la producció interna per a la rehabilitació d’habitatge i per a la construcció d’habitatge públic. Durada de dos anys.

7 Ajuda al finançament per la compra de vehicles eficients. El Consell declara d’interès nacional i social la substitució de vehicles de més de dotze anys per vehicles eficients (ecològic). Crèdits amb tipus preferents.

8 El Govern, els comuns i les empreses parapúbliques i societats públiques estableixen les mesures necessàries per tal de prioritzar la contractació d’empreses i professionals andorrans.

9 Programa per a la rehabilitació d’habitatges (ho fa Govern amb ajuda dels comuns) i programa per a la construcció d’habitatge concertat (dotar al Pressupost dos projectes d’habitatge de titularitat pública de lloguer).

10 A partir de l’entrada en vigor d’aquesta llei i per un període de dotze mesos, el preu de l’arrendament d’habitatges i locals comercials i arrendaments rústics no podran incrementar-se.

11 Se suprimeix la indemnització a càrrec de l’arrendatari per a la resolució anticipada del contracte d’arrendament de locals comercials. Es redueix el termini de preavís, en tots els casos, a un mes.

12 El Govern ha d’acordar amb l’Associació de Bancs els requisits i criteris per a l’ampliació en un mínim de dos anys suplementaris del termini d’amortització dels crèdits hipotecaris per al primer habitatge.

13 Es deroga el cànon que grava els rebuts emesos per Feda i STA. El tipus de gravamen sobre els serveis de comunicacions i de subministrament elèctric queda en el 4%. Estudi de reducció de les tarifes.

14 El Govern i les parapúbliques atenen les factures pendents a la data d’aprovació d’aquesta llei i les que es presentin després, en el termini màxim de 55 dies, a comptar de la data de presentació.

15 D’ençà l’aprovació de la llei i pel termini de dos anys, els obligats tributaris poden prorrogar 24 mesos els deutes tributaris mitjançant pagaments mensuals. L’ajornament merita l’interès legal.

16 El Consell declara d’interès nacional i social l’establiment de crèdits amb tipus preferents per al finançament de noves iniciatives empresarials i per processos de reconversió i expansió empresarials.

17 El Govern estableix un programa d’ajudes i subvencions per a la instal.lació de panells solars i altres inversions que ermetin diversificar les fonts energètiques i aprofitar els recursos naturals.

18 Els titulars de llicències de taxi poden contractar l’ús de l’interior i de l’exterior del vehicle per a finalitats publicitàries. Aquesta publicitat ha de ser reglamentada.

19 El Govern redueix, en el Pressupost 2009, en almenys el 25% la dotació sobre atencions protocol.làries; reunions, conferències i cursets; publicitat i propaganda; estudis i treballs tècnics; reemborsament de dietes.

20 Les retribucions dels alts càrrecs com ara el cap de Govern, els ministres, els secretaris d’Estat i del personal de relació especial de l’Administració no poden ser incrementats durant el 2009.

21 El Govern ha de fer en dos mesos un pla contenint les iniciatives i normatives per tal que les administracions públiques procedeixin a mancomunar la contractació d’obres, serveis i subministraments.

22 Incloure en el Pressupost 2009 els mitjans per a l’agilització dels procediments judicials, amb especial incidència en l’apartat d’execucions o en els processos de suspensió de pagaments i fallida.

23 El Govern ha d’aprovar en dos mesos un procediment simplificat per a l’obertura de comerços i la constitució de les societats mercantils. També ha de reordenar els tràmits administratius.

24 En dos mesos, atenent al principi d’equilibri econòmic i preveient una gestió comptable diferenciada, el Govern ha de regular tots els aspectes de la Mútua de funcionaris.

25 L’Executiu ha de trametre al Consell tota la informació perquè el poder legislatiu pugui fer un control suficient sobre les despeses que es refereixen a les transferències corrents a l’exterior.

pdf3.jpg