El PS lamenta que l’Executiu no fes públic l’arxiu del ‘cas PaperS’

Autor:
Font:
Publicat el: 9 d'Octubre de 2008

El Periodic d'Andorra 

Iago Andreu

El Grup Parlamentari Socialdemòcrata va fer pública ahir la resposta formal que finalment ha rebut del Govern confirmant l’arxiu de l’anomenat cas PaperS, iniciat fa més d’un any i mig, quan el Gabinet liberal va veure indicis de delicte en el butlletí que publica el PS.

El president del Grup Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va lamentar ahir que l’Executiu no donés a la decisió de la Fiscalia la mateixa publicitat que en el seu dia va donar a la possible existència de fets constitutius de delicte. A més, el candidat socialdemòcrata va criticar l’actitud del cap de Govern en l’últim capítol de l’afer, acusant-lo de menysprear les funcions de la Sindicatura.

La Fiscalia va comunicar l’arxiu de les diligències sobre el cas PaperS al Govern el 27 de juny de l’any passat, cinc mesos després que el Govern exhortés el Ministeri Públic a investigar la possible concurrència d’actes delictius en un dels articles del butlletí socialdemòcrata. Amb tot, el PS no va tenir constància oficial de l’arxiu fins a mitjan mes passat, quan el Govern va respondre una demanda d’informació del mateix Bartumeu, que va ser requerit en dues ocasions pel Servei de Policia durant la investigació.
El president del Grup Socialdemòcrata va lamentar ahir, durant la roda de premsa posterior a la reunió de la junta de presidents, haverse assabentat de l’arxiu per vies “informals” molt abans que el Govern el notifiqués oficialment. Tot i així, Bartumeu no es va mostrar sorprès per aquest extrem, ja que també, va recordar, va tenir coneixement de les intencions de l’Executiu de querellar-se pel cas PaperS a través de la roda de premsa convocada pel portaveu del Govern.

D’altra banda, Bartumeu va criticar la manera en què l’Executiu que lidera Albert Pintat ha accedit a facilitar aquesta informació. El cap de Govern va donar trasllat de les diligències del fiscal a la Sindicatura a mitjan setembre en una carta en què afirmava que Bartumeu ja disposava de la informació, en tant que part en el procés, i on es demanava al Síndic una revisió dels criteris aplicats a l’hora d’admetre les demandes d’informació dels consellers, ja que en fan un ús abusiu. Bartumeu va titllar ahir de “barbaritat jurídica” que Pintat el considerés part d’un procés que s’ha quedar en les diligències d’investigació prèvies.

El president del Grup Socialdemòcrata va reiterar que ell mai no demanaria una informació de què ja disposava, alhora que va acusar Pintat de “menysprear un cop més, i ja no ve d’un, la Sindicatura” pel fet de posar en qüestió els seus criteris.

“DESPOTISME” I “INCOMPETÈNCIA”// L’article que va suscitar la denúncia de l’Executiu va aparèixer en el número 4 del butlletí PaperS sota el títol Interessos dels que manen en què s’acusava alguns membres del Govern liberal d'”arrogància política”, “despotisme” i “incompetència” alhora que, segons les apreciacions de l’Executiu, se’ls relacionava amb l’especulació immobiliària.

pdf3.jpg