Bartumeu recorda que va tenir la firma de Cinca per ser candidat

Autor:
Font:
Publicat el: 9 d'Octubre de 2008

Diari d'Andorra

Aleix Tugas/ Gabriel Fernández

El líder socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va pronunciar-se ahir públicament per primera vegada sobre la baixa de Jordi Cinca del Partit Socialdemòcrata, i sobre la possibilitat que encapçali una nova via política.

En una entrevista al programa Cal Fernàndez, d’Andorra 7 Ràdio, el cap de l’oposició va ser breu però contundent: “De cop i volta va marxar.” De fet, assegura que tan sols uns mesos abans es va oferir, de manera voluntària, per formar part de l’equip assessor del PS, amb un pla de comunicació, cosa que els socialdemòcrates van acceptar. Bartumeu també va recordar que quan hi va haver el procés d’eleccions primàries el març passat “una de les firmes a favor meu era la de Jordi Cinca, i a més jo no l’hi havia demanat”.

El líder del PS va parlar de les persones que, suposadament, li estan posant traves en la cursa electoral. “Alguns ho converteixen en una qüestió personal”, va explicar, “però jo no ho faig. Simplement, tinc una trajectòria i un ferm posicionament polític”. També va admetre que hi pot haver determinats sectors que tenen “por que guanyem, perquè saben que no ens tremolarà la mà”. Implícitament, el cap de l’oposició es va referir a casos de corrupció, que segons va dir la fiscalia no persegueix prou. “Tenim preocupada molta gent”, va declarar, “però en tenim esperançada molta més”.

No està enfadat amb RD
Bartumeu també va decidir trencar el silenci sobre el cas de la sortida de Renovació Democràtica (RD) de L’Alternativa. “RD va aprofitar tot el que va passar a Andorra la Vella com a excusa per marxar de L’Alternativa”, va explicar, “i en algun moment es confirmarà que en realitat hi havia una altra raó”. De tota manera, va posar èmfasi que no està “enfadat amb RD”, i que no tanca la possibilitat d’un futur acord parlamentari, preveient que podria haver de pactar després de les eleccions generals per guanyar el Govern. De tota manera, considera que l’abstenció dels dos consellers pel tema del vial va ser “un error polític”.

Un cop més, va insistir en el risc de la proposta de reforma tributària que va realitzar la setmana passada, que, segons ell, “va portar hores de discussió al partit”. També va avançar que els mesos vinents anirà anunciant la resta d’eixos del programa electoral, com ara un nou model de turisme sostenible, de comerç i canvis en les relacions amb Europa. Per Bartumeu no hi ha dubte, les eleccions de l’abril són “les més importants” del període constitucional, ja que hi ha en joc que Andorra aposti per un canvi de model o bé “la possibilitat de privar de futur els nostres fills”.

El PS lamenta que ningú no els hagi informat fins ara del ‘cas Papers’
Unes hores després de l’entrevista, el cap de l’oposició va comparèixer a Casa de la Vall per explicar el que havia donat de si la junta de presidents. No obstant això, el líder del PS ho va aprofitar per denunciar novament el ‘cas Papers’. Segons el socialdemòcrata, ningú no els havia informat de manera oficial que s’havien obert diligències contra el partit, al·legant que hi havia acusacions greus contra institucions. Ho van saber a través d’una roda de premsa. Tampoc no van tenir coneixement que la fiscalia havia decidit arxivar el cas, i segons el cap de l’oposició se’n va assabentar a través d’una conversa informal. Bartumeu ha aconseguit finalment la documentació relativa al cas, adreçant-se al síndic general. Segons ell, Albert Pintat va enviar una carta a Joan Gabriel en què es queixava perquè suposava que el PS ja tenia els documents (cosa que Bartumeu nega), i li sol·licitava que revisés els criteris de les demandes d’informació. “Això demostra que el senyor Pintat menysté la sindicatura”, va afirmar, tot afegint que tenia “un gran desconeixement dels procediments penals” del país.

pdf3.jpg