La coloració del gasoil centra el debat entre Bartumeu i Mirapeix

Autor:
Font:
Publicat el: 10 d'Octubre de 2008

El Periodic d'Andorra 

Iago Andreu

Complint l’anunci que va realitzar fa unes setmanes, el president del Grup Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va centrar la seva intervenció en la sessió de control al Govern d’ahir en el nou sistema de coloració del gasoil de calefacció posat en marxa l’estiu passat arran de l’aiguat que va afectar les instal.lacions duaneres de Sant Julià.

Els riscos derivats del nou sistema va centrar el debat d’ahir a la Casa de la Vall entre Bartumeu i el ministre de Finances, Ferran Mirapeix. La duana també va ser protagonista d’una pregunta adreçada pel socialdemòcrata Víctor Naudi al ministre d’Ordenament Territorial, Xavier Jordana.

La pregunta inicial de Bartumeu versava sobre el risc que implica el nou sistema en què el gasoil destinat a calefacció ja no s’acoloreix a la duana, sinó que són els mateixos importadors els encarregats d’acolorirlo a les seves instal.lacions. Però el punt àlgid del debat va arribar quan el president del Grup Socialdemòcrata va acusar el Govern d’induir els importadors a fer declaracions falses, una conducta legalment tipificada com a delicte. Segons les explicacions que els mateixos interessats van fer arribar a Bartumeu, els importadors es veuen ara obligats a declarar tot el gasoil que entra al país com a gasoil de locomoció, una declaració que després queda anul.lada per una altra un cop el gasoil ja està acolorit i passa a ser considerat de calefacció.

Segons Mirapeix, que va negar que l’Executiu tingués consciència d’estar conculcant la llei, el sistema actual respon a una “situació excepcional” i busca evitar el frau que suposaria declarar gasoil de locomoció com si fos de calefacció, ja que aquest segon suporta una càrrega impositiva més reduïda.

La duana va ser la principal protagonista d’una sessió de control curta i d’intensitat relativament baixa. Abans del debat entre Bartumeu i Mirapeix, Víctor Naudi va interpel.lar Xavier Jordana sobre l’estat de les instal.lacions duaneres del riu Runer, molt malmeses després dels aiguats de l’1 d’agost. Naudi va qualificar les actuals casetes de fusta de “barracons”, extrem que va negar Jordana, ja que, segons va afirmar, disposen de tots els equipaments i permeten prestar els mateixos serveis que ja es donaven a les instal.lacions desaparegudes. Jordana va aprofitar per tornar a insistir en la conveniència de constituir una comissió tècnica hispanoandorrana per construir una duana juxtaposada com la del Pas de la Casa.

ELS PAGAMENTS, ALTRA VEGADA// La primera pregunta de la tarda la va adreçar el socialdemòcrata Jordi Font a Mirapeix i versava sobre el retard en els pagaments de l’Executiu, un assumpte ja tractat en una pregunta similar al maig. Font va assegurar que diversos proveïdors del Govern es queixaven del retard en el pagament, però Mirapeix va negar haver rebut cap queixa.

pdf3.jpg