Les patronals i l’USdA consideren adient la reforma proposada pel PS

Autor:
Font:
Publicat el: 27 de Setembre de 2008

Diari d'Andorra

Aleix Tugas

Els principals actors econòmics del país es mostren d’acord que cal una reforma “urgent” de l’actual sistema fiscal. Tant la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), com l’Associació de la Petita i la Mitjana Empresa (PIME) com la Unió Sindical d’Andorra (USdA) consideren que la manera com l’Estat recapta diners ha de canviar.

La proposta exposada ahir pel líder del Partit Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, és, segons totes les entitats, un bon document de base, tot i que cadascuna matisa alguns aspectes de manera particular.

Les principals novetats del model que el PS inclourà en el programa electoral són una imposició directa sobre els salaris superiors a 35.000 euros anuals (un 10 per cent de la quantitat que sobrepassi aquest llindar) i un impost sobre el valor afegit (IVA) del 5,5 per cent, que aglutini tots els impostos indirectes sobre el consum.

El president de la CEA, Xavier Altimir, va recordar que des de l’entitat que representa “sempre hem defenstat que el sistema impositiu actual és inadequat”. Altimir reclama que la reforma sigui més justa, i que si es graven els sous es tingui en compte si es guanya molt o poc.

Un dels aspectes en els quals va posar més èmfasi va ser en el dels impostos que recapten els comuns, ja que és un aspecte que “sovint perjudica els empresaris”. Per Altimitr, “en el nou model hauria de quedar molt clar com ingressa els recursos l’administració de l’Estat i la comunal”. Finalment, va qualificar de “raonable” que l’impost sobre els beneficis de les activitats econòmiques sigui d’un 10 per cent, i es va declarar partidari de l’IVA tal com el PS el proposa.

ENDEUTAMENT DE L’ESTAT

El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, també va valorar positivament la reforma formulada per Bartumeu, ja que considera que l’Estat ha contret un deute massa gran durant aquests dar­rers anys i “algú l’haurà de pagar”. Ubach va afirmar que “si com a mínim hi ha algú que lidera el projecte amb ganes, el país tindrà un rumb marcat, cosa que no ha tingut fins ara”. Això sí, el sindicalista va demanar al socialdemòcrata que busqui “el consens amb totes les forces polítiques, si és possible”, ja que troba discutibles alguns punts, com el de l’IVA a un 5,5 per cent. Finalment, va reclamar al proper Govern, sigui quin sigui, que deixi de “vendre fum i especular amb el país” i que treballi de manera seriosa per una re­forma fiscal amb futur.

Des de la PIME, Marc Aleix també expressava la necessitat d’encarar un canvi radical en el règim impositiu del país, però insisteix que s’hauria d’afegir més pressió “als especuladors dels sectors immobiliari i financer”. En línies generals, Aleix va donar per bo el programa del PS, tot i que considera que hi ha alguns aspectes que es poden millorar. Per exemple, troba “injust” que no hi hagi desgravacions, perquè “no és el mateix algú que cobra un sou alt, té una casa pagada i no té fills, que algú amb el mateix salari que té tres fills i paga una hipoteca”. De tota manera, el president de la PIME va admetre que la imposició directa “és l’única via per eixugar el deute que ha contret el país”.

pdf1