Bartumeu vaticina menys pressió fiscal si s’aplica la seva reforma

Autor:
Font:
Publicat el: 26 de Setembre de 2008

El Periodic d'Andorra 

Iago Andreu

Si els socialdemòcrates aconsegueixen governar després de les eleccions generals del 2009 i apliquen el seu programa de reforma fiscal, això no es traduirà en un augment dels impostos, sinó en tot al contrari. Segons va explicar ahir el president del Grup Socialdemòcrata i candidat del PS a les legislatives, Jaume Bartumeu, la pressió fiscal global del país baixarà, un descens que es deixarà sentir especialment en sectors com ara el del comerç.

Aquest va ser un dels anuncis fets per Bartumeu durant la presentació de les propostes de reforma tributària socialdemòcrata que el mateix candidat i l’assessor del PS en assumptes tributaris, Josep Maria Duran, van dur a terme primer a l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) i després a la Cambra de Comerç. Dues presentacions en què Bartumeu i Duran, l’un des d’un punt de vista polític i l’altre des d’una perspectiva tècnica, van criticar les figures impositives actuals per “distorsionadores” i “caòtiques”.

Tot i que determinar la pressió fiscal és una qüestió més política que tècnica, Duran va aconsellar uns tipus baixos, entre el 10% i el 15%, per al sistema impositiu proposat pel PS. Un sistema que preveu aglutinar la major part de la imposició indirecta en un IVA, mentre que la imposició directa es dividiria bàsicament en un impost sobre els beneficis empresarials, un altre sobre les rendes de capital i un tercer sobre els salaris que no s’aplicaria immediatament. A més, segons els càlculs dels socialdemòcrates, el mínim exempt de l’impost sobre el salari seria prou alt com perquè el 84% dels treballadors no hagi de satisfer-lo.

Més enllà dels detalls del sistema que el PS ja ha explicat en diverses ocasions, les inquietuds dels empresaris anaven en la línia de la sobredimensió de l’Administració pública. Alguns dels assistents van preguntar a Bartumeu si les necessitats de recaptació de la proposta tributària es traduirien en més contractació de personal. Segons Bartumeu, la desaparició de l’IMI alliberarà la Duana de bona part de la seva feina i molts duaners es podran reconvertir i passar a formar part de l’Administració tributària.

pdf1