Impost per als sous de 35.000 euros

Autor:
Font:
Publicat el: 26 de Setembre de 2008

Diari d'Andorra

A. Tugas/ G. Fernández

El cap de l’oposició, Jaume Bartumeu, va proporcionar ahir més dades sobre la reforma fiscal que el Partit Socialdemòcrata proposarà en el programa electoral. Bartumeu va reiterar que cal gravar els sous més elevats, i concretament aquells que sobrepassin els 35.000 euros anuals (és a dir, uns 2.692 euros mensuals distribuïts en tretze pagues).

La base impositiva seria del 10%, però només s’aplicaria sobre la quantitat que sobrepassés el llindar esmentat. Així, “un treballador que cobrés 37.000 euros anuals, només pagaria com a impost directe el 10% de 2.000 euros”, va explicar el líder socialdemòcrata. Aquest model, segons els estudis del PS, “només afectaria un 16% de la població activa”. Els sous que no arribessin a aquesta quantitat es quedarien igual que ara. Hi cal afegir que no es preveuen desgravacions, i que encara no està decidit si els 35.000 euros serien bruts o nets.

D’aquesta manera, Bartumeu feia públics els detalls d’una proposta que ja va avançar el 26 de juny passat. Ahir al matí ho explicava en una conferència organitzada per l’Empresa Familiar Andorrana, i a la tarda, en un acte a la Cambra de Comerç. Josep Maria Durán, professor de l’institut d’economia de Barcelona i expert en hisenda pública, és l’autor de l’informe que ha servit de base al PS per formular les propostes, i va col·laborar amb el socialdemòcrata per exposar els punts principals de la reforma.

En l’apartat dels impostos directes, el PS proposa l’existència de dues figures més. La primera seria l’impost sobre les rendes del capital, ja sigui immobiliari o financer, i l’altra, l’impost sobre els beneficis de les activitats econòmiques, on la base imposable seria del 10% al 15%.

CANVIS EN LA IMPOSICIÓ DIRECTA
El programa socialdemòcrata també inclouria importants modificacions de la imposició indirecta. Per Bartumeu, actualment hi ha un sistema amb massa figures i estan completament desordenades, cosa que el fa poc transparent i no homologable. El PS suggereix l’eliminació de l’IMI, l’IAC, l’IPI, els cànons del telèfon i l’electricitat, les taxes sobre el consum i l’ISI empresarial, bancari i d’assegurança. Tots se substituirien per un impost sobre el valor afegit (IVA) generalitzat. Bartumeu va dir que “en les simulacions que hem elaborat hem utilitzat un IVA d’un 5,5%”. Només hi hauria dues figures indirectes més: l’impost duaner i els impostos especials sobre el tabac, l’alcohol i els hidrocarburs.

Un cop finalitzada l’exposició, el líder del PS va voler aclarir que “no pretenem engreixar la nòmina de l’Estat, que ara per ara ja està sobredimensionada”, i hi va afegir que “a vegades s’ha fet per evitar veure joves del país sense feina”. De fet, va reconèixer que els càlculs preliminars donaven com a resultat un nivell d’ingressos de les arques de l’Estat “pràcticament idèntic” a l’actual.

Bartumeu va considerar que una reforma com la que proposa el PS és necessària per reduir l’endeutament públic i reactivar un creixement de l’economia insuficient. També va remarcar que el Govern liberal “ha fet inversions mediocres” i no ha estat “prou transparent en la cooperació internacional”.

Finalment, el candidat a cap de Govern pel PS va puntualitzar que es comprometrien “a no incrementar la pressió fiscal després d’aquesta reforma”.

pdf1