Els socialdemòcrates fixen l’IVA en el 5,5% i l’impost de societats en el 10%

Autor:
Font:
Publicat el: 26 de Setembre de 2008

Diari BonDia

Marià Miño

El cap de l’oposició, Jaume Bartumeu, va exposar ahir les bases del sistema impositiu previstes pel Partit Socialdemòcrata (PS), que en el cas que aconsegueixi la majoria fixarà l’IVA en el 5,5% i l’impost de societats en el 10%. Bartumeu va desglossar ahir els detalls del model impositiu que vol implantar, primer davant de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) i després a la Cambra del Comerç, acompanyat del professor d’hisenda pública de la Universitat de Barcelona (UB) Josep Maria Durán.

Segons va explicar el líder socialdemòcrata, l’aplicació dels nous impostos sobre les dades del 2008 suposarà “un nivell d’ingressos pràcticament idèntics” i aportarà diversos avantatges, com ara més simplicitat, un equilibri pressupostari, una estructura fiscal homologable que obri les portes als acords de doble imposició i més seguretat jurídica per als empresaris.

LA PROPOSTA SOCIALDEMÒCRATA

A més de gravar el benefici de les activitats econòmiques amb un 10%, el Partit Socialdemòcrata preveu una implantació progressiva dels impostos sobre les rendes, de manera que en un primer moment només es gravarien els interessos, amb unes retencions també del 10%. Pel que fa als lloguers i a les plusvàlues, no s’implantaria l’impost fins a una fase posterior. També es deixaria per més endavant l’impost sobre les rendes del treball que, segons va explicar ahir el líder socialdemòcrata, tan sols pagaran el 16% de la població activa amb més poder adquisitiu.

Pel que fa a la imposició indirecta, el PS preveu aplicar un IVA del 5,5% i eliminar els impostos indirectes que hi ha amb l’objectiu de clarificar la quantitat que s’ha de pagar i aconseguir més neutralitat. Així mateix, Durán va exposar que es tindran en compte les peculiaritats del sector financer, amb l’objectiu que el tribut no acabi suposant una despesa. Finalment, Durán va incidir en la importància de crear una administració tributària que faciliti el compliment de les obligacions fiscals i n’asseguri el compliment.

El líder socialdemòcrata es va mostrar “convençut que amb un impost de societats del 10% podem arribar als acords de doble imposició″ i va apuntar la importància de “mantenir el secret bancari”. Així mateix, Bartumeu va mantenir que cal “recaptar per millorar la competitivitat de les empreses” i va afegir que “si no reordenem l’administració tributària, les empreses ho tenen difícil”. En aquest sentit, Bartumeu va explicar que “algunes empreses han de tributar fins i tot quan tenen pèrdues, mentre que amb el nou sistema es gravaran els beneficis reals”. Finalment, Bartumeu va assumir que “dir que posem un impost de societats del 10% és un risc electoral important”, però va assegurar que “la proposta estarà en el nostre programa i si diem que és del 10% no serà del 15% al cap d’un any de legislatura”.

ATUR I FUNCIÓ PÚBLICA

Pel que fa a la resta del programa socialdemòcrata, Bartumeu va assegurar que “l’atur no estarà en el programa com a mesura d’aplicació immediata”, tot i que va afirmar que “som conscients que se’ns demana llocs de treball de joves que no en tenen”.

El cap de l’oposició també es va referir al pes del sector públic i va manifestar que “si bé l’estructura de la Funció Pública per algunes bandes està sobredimensionada, per a altres està mal gestionada”. En aquest sentit, Bartumeu va assenyalar que no farà una “caça de bruixes”, però va admetre que s’ha de redistribuir i va avançar que es farà un estudi de clima laboral per millorar-lo”.

pdf3.jpg