Bartumeu recorda a DA que va ser el seu Govern qui va iniciar l’apropament a la UE

Autor: GERARD DEL CASTILLO
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 21 de Febrer de 2015

L’excap de Govern i el darrer candidat de la llista nacional de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu, va defensar ahir la feina feta per l’executiu que va encapçalar entre el 2009 i el 2011 en l’inici de l’apropament d’Andorra amb la Unió Europea (UE). Ho va fer davant d’una quarantena de persones en la reunió de poble que la formació va celebrar a Sant Julià de Lòria acompanyat del candidat a cap de Govern, Víctor Naudi, i dels territorials lauredians, Jordi Lorente i Josep Lluís Donsión.

 “DA s’ha trobat amb el mandat de la comissió europea per negociar un acord d’associació per un solc que vam obrir nosaltres l’any 2010. L’únic que ha fet ha estat seguir el solc que nosaltres havíem traçat”, va assenyalar Bartumeu, que va recordar que els demòcrates es van passar tota la campanya de les generals del 2011 “dient que era un mal acord i setmanes després d’entrar al Govern van pujar a Brussel·les a signar el text que havíem tancat”.

L’excap de Govern hi va afegir que Andorra no té cap obligació de tancar l’acord, però que s’ha de fer per responsabilitat. “Els que creuen que no cal l’acord que tinguin la valentia de dir-ho i de no fer-ho. Però ja coneixem quines són les conseqüències de fer el pirata amb Europa.”

Bartumeu també va recordar que l’executiu Martí es va trobar gràcies al seu Govern, que encapçalava sota les sigles del PS, l’acord monetari amb la UE. “Un acord que permet més que l’especulació amb les monedes d’euro andorranes, una especulació que és culpa del Govern de DA que no ha sabut fer bé.”

Naudi, després d’explicar a les persones presents a l’auditori Rocafort part dels punts del programa electoral d’SDP, també va tenir temps de carregar contra l’ambigüitat de DA i del seu Govern creador de “crispació” i autor de la “fragmentació” de la societat. “L’equip de Toni Martí vol tornar, quina por”, va indicar el cap de la llista nacional, que hi va afegir que els “demòcrates no tenen projecte, només és espectacle. Ara es barallen amb els que durant quatre anys han estat els seus socis de govern, els liberals”.

Naudi, que va parlar després que també parlessin Donsión i Lorente, va convidar els lauredians a fer confiança SDP per “deixar de banda el sectarisme i les decisions arbitràries condicionades per una minoria”. El candidat també va criticar els liberals en recordar que “Andorra no pot tornar al segle XIX”.