SDP defensarà el patrimoni cultural que “és de tots” al Consell General

Autor: E. J. M.
Font: BONDIA
Publicat el: 20 de Febrer de 2015

“El patrimoni cultural és de tots els andorrans i l’hem de defensar”, va proclamar ahir el candidat territorial d’Ordino de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Felip Gallardo, en un marc incomparable: la capella de Santa Bàrbara, bé d’interès cultural que va heretar el país després de la mort de Maria Lluïsa de Riba Cassany, de Casa Rossell, l’any 1996.

Gallardo va incidir en el fet que “no es pot acceptar que no es defensi al Consell General el que és de tots els andorrans”. Si SDP entra al parlament, “proposarem que es defensi el patrimoni”, va repetir l’aspirant. El candidat va admetre que “hi ha actuacions especials com, per exemple, la plaça Major de Sant Julià, però no s’hauria d’haver rebaixat els entorns de protecció de 100 a 20 metres”, va exclamar.

L’any passat, la majoria parlamentària va aprovar la modificació de la Llei de patrimoni cultural per reduir el límit màxim de protecció dels monuments. “Aquí mateix es podria construir un edifici de quatre o cinc plantes! Ens tornarem a carregar el nostre país!”, va expressar Gallardo assenyalant l’entorn de l’església.
“No sé si tornarem als 100 metres perquè no sé si 100 metres era el que s’havia d’establir al seu moment, però 20 metres… Hi ha molt per fer en els entorns de protecció i, en primer lloc, hem d’entendre que es tracta de béns nacionals. Hem d’aclarir les competències parroquials i nacionals i treballar plegats, no hi pot haver vuit administracions i que cadascuna faci la seva…”, va lamentar.

Com a candidat ordinenc, Gallardo va insistir en la necessitat que al Consell General hi hagi consellers territorials i va insinuar que si ell hagués estat al parlament hauria vetllat pel patrimoni de la parròquia que, en definitiva, “és de tot Andorra”. “Si sóc conseller territorial me n’ocuparé”, va asseverar.

Al programa electoral de mà, SDP s’ha oblidat de parlar de cultura: “Perquè ho vam comprimir tot”, es va excusar Gallardo. El candidat, però, va especificar que “la cultura, l’educació i l’esport són eixos bàsics que han estat descuidats” i SDP “hi prendrà mesures”.