Redreçar l’economia i la relació amb Europa, prioritats d’SDP

Autor: MARISA DA COSTA
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 16 de Febrer de 2015

Socialdemocràcia i Progrés (SDP) va encetar la cursa electoral amb la penjada simbòlica dels cartells a cada parròquia, malgrat presentar només cinc candidatures a nivell territorial. El punt de partida va ser el plafó situat davant del comú de la capital, on el cap de la llista nacional, Víctor Naudi, va posar l’èmfasi a la necessitat de «redreçar el sistema econòmic i les relacions amb la Unió Europea», els dos pilars primordials en què es basa el projecte de futur per a Andorra de la formació.

El candidat a cap de Govern va estar acompanyat pels representants parroquials i va comptar amb l’ajuda per encolar les pancartes del número 14 de la llista nacional i figura destacada de la formació, Jaume Bartumeu. L’expresident del Grup Parlamentari Mixt va intentar mantenir-se en un segon pla mantenint el silenci i tot i col·laborar en cadascuna de les penjades. A més de repartir cartells per totes les parròquies, Naudi va compartir un àpat tradicional, regat amb vi de Porto, amb la comunitat lusa a la Casa de Portugal, on va presentar els tres grans eixos del projecte que encapçala: «la solidaritat, la confiança i la responsabilitat, que són transversals en tots els àmbits».

Va aclarir que sense aquesta base no és possible «mantenir l’estat del benestar i apostar per qüestions com la sanitat i l’educació pública». A més d’aquests «aspectes encarats a la societat», va assenyalar que el programa que ahir va sortir a la llum també contempla «propostes més delicades, com són la despenalització de la interrupció de l’embaraç» així com «legislar sobre el testament vital per tal que les persones tinguin un final de vida digne».

Sobre les probabilitats d’SDP el proper dia 1 de març, va manifestar que «s’està avançant en el bon sentit» i que «en aquests dies de campa- nya s’intentarà traslladar la il·lusió a la societat».

La primera jornada, amb la que segons Naudi «s’acaba l’època de la supèrbia, dels patapous i les ambigüitats», va caracteritzar-se per la insistència, per part de tots els candidats territorials, en la voluntat de «parlar clar», lema de la formació i idea fonamental d’un discurs que va repetir-se arreutret de Canillo i la Massana, on SDP no ha presentat candidatura.

A més de «voler parlar clar i ser realistes», els representants territorials van desgranar les aspiracions específiques per a cada parròquia i que passen, en la majoria dels casos, per aspectes urbanístics, per la manutenció del medi ambient i per la dinamització de zones comercials com les d’Encamp o Sant Julià de Lòria.

El cap de llista d’aquest darrer indret va matisar que «no pot ser» que la construcció de rutes alternatives a la carretera que passa per l’interior del poble provoqui que «milions de visitants no s’aturin ara ni a fer un cafè».

Des del partit va manifestar-se la intenció de començar avui mateix amb el porta a porta i atenent els dubtes i suggeriments dels ciutadans.