El PS es compromet a “defensar” i “mantenir” el secret bancari

Autor:
Font:
Publicat el: 1 d'Agost de 2008

El Periodic d'Andorra 

E. G.

Imprescindiblement lligat amb l’etiquetatge fiscal d’Andorra hi ha un dels referents i de les característiques essencials del sistema financer: el manteniment del secret bancari.

En aquest punt, els socialdemòcrates tenen clar el seu posicionament: “Nosaltres estem a favor de mantenir el secret bancari tal com ho estan els socialdemòcrates de Luxemburg o els socialdemòcrates suïssos amb què treballem i ens reunim sovint”, assenyala Jaume Bartumeu. Això sí, el líder de l’Alternativa deixa molt clar que per conjugar el manteniment del secret bancari amb l’acceptació de la comunitat internacional cal fer un salt endavant en l’intercanvi d’informació. El candidat dels socialdemòcrates a les pròximes eleccions remarca que defensar el secret bancari “no vol dir que no estiguem per complir el compromís signat amb Espanya i Portugal que hi ha d’haver intercanvi d’informació a la demanda”, és a dir, “nosaltres defensem i mantindrem el secret bancari, però en el marc de millorar les relacions amb els països veïns” perquè “no es creguin, pensin o puguin suposar que a Andorra és refugi d’un diner deshonest i en tot cas fraudulent amb relació als països en els quals després els demanem suport, amistat, col.laboració i subvencions”.

De fet, el punt de vista que defensa Bartumeu amb relació a la idoneïtat o no del manteniment del secret bancari pel que fa a la transparència que pugui tenir Andorra com a país de cara als països veïns o davant els organismes internacionals és molt semblant a la valoració que va dur a terme la delegació de l’OCDE que recentment va visitar el Principat per tal d’analitzar les reformes que s’estan introduint en el sistema andorrà per abandonar la llista de paradisos fiscals. Aleshores, el cap de la Divisió de Cooperació Internacional i Competència Fiscal de l’organisme, Pascal Saint Amans, va declarar que el punt que més amoïna l’OCDE envers Andorra és l’intercanvi d’informació, on actualment “és menys del que voldríem. S’ha de tenir en compte que molts països tenen secret bancari, és legítim, però el que no és lògic és que això sigui un impediment per intercanviar informació″. Així, Amans va destacar que l’objectiu final és que Andorra intercanviï informació amb els membres de l’OCDE per evitar fraus i evasió fiscal.

pdf3.jpg