Bartumeu diu que el nou criteri de l’OCDE no canvia res per a Andorra

Autor:
Font:
Publicat el: 1 d'Agost de 2008

El Periodic d'Andorra 

Enric Guinart

El president del Grup Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, creu que el fet que l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) estudiï la possibilitat de jubilar el sistema actual de l’anomenada llista negra de paradisos fiscals (en què col.loca els països no cooperants, entre els quals hi ha Andorra) no canviarà res de la situació actual en què està el Principat.

Així, Bartumeu assenyala que en el cas que l’OCDE canvi de criteri i posi uns altres estàndards “tampoc els complirem mentre governin els liberals” i, per tant, “estem en la mateixa situació″. En aquest sentit, el líder de l’Alternativa insisteix que si desapareix l’actual sistema d’etiquetatge fiscal però “l’OCDE continua dient que hi ha una sèrie de condicions per considerar que aquest país fa competència fiscal deslleial”, aleshores “estarem exactament al lloc que estàvem”, que “és a la zona grisa i a la zona poc recomanable, estem a la zona on el senyor Cambdessus deia que havíem de marxar corrents”, remarca. A més, el cap de llista dels socialdemòcrates en les pròximes eleccions generals creu que certes actituds del cap de Govern, Albert Pintat, no contribueixen en absolut a facilitar la sortida de la llista en qüestió, ja que l’acusa d’haver faltar al respecte precisament a l’OCDE: “Hi ha declaracions absolutament desafortunades del senyor Pintat volent dir que l’OCDE no en saben de la missa la meitat i que aquí som tan valents que farem el que ens semblarà“. Segons Bartumeu, “és un error tractar els interlocutors internacionals d’aquesta manera”. Tanmateix, amb relació a la reunió que va mantenir Pintat amb el secretari general de l’OCDE, Ángel Gurría, el polític de la capital ressenya irònicament: “Entenc que quan algú se n’ha anat a París i s’ha fet fotografies i ha vingut aquí afirmant que ja sortíem de la llista, s’endugui un gran desencís”, però “aquest desencís no l’ha de girar amb el menyspreu a institucions que són molt respectables”, assenyala. Davant d’aquestes relacions, Bartumeu indica que “l’Alternativa d’un Govern nou” apostarà per la “bona relació amb el nostre entorn”, atès que “ens hem de fer respectar perquè som seriosos i perquè complim amb la paraula donada i no perquè som uns fatxendes i ens dediquem a dir que nosaltres fem el que ens sembla i el que ens diguin des de fora no altera el nostre ecosistema”.

D’altra banda, davant de l’argument sovint utilitzat pel Govern en el sentit que es considera injust l’etiquetatge fiscal que manté l’OCDE respecte a Andorra, Bartumeu reacciona amb contundència: “El que és injust per a Andorra és que el Govern del senyor Pintat estigui en una situació de paràlisi i inoperància, supeditat al manteniment de determinada absència de transparència”.

LA LLISTA DE MADRID//  A més, i independentment que l’OCDE borrés de la llista de paradisos fiscals Andorra, Bartumeu recorda que “sortir de la llista de l’OCDE no vol dir sortir de la llista del ministeri de Madrid”. En aquest punt, el cap de l’oposició ressenya que en “aquesta llista tenim reconegut i firmat que només en sortirem quan hi haurà intercanvi d’informació per via administrativa” i això “ho ha signat el Govern del senyor Pintat”. I és que per a Bartumeu, “mentre no fem això, no sortirem de la llista”, i per tant, a hores d’ara de “resultats, cap ni un”, ja que “dir que hem fet la llei de societats, la llei de pseudoinversió estrangera i ara la llei de comptabilitat és fum, quan Espanya demana intercanvi d’informació com es va comprometre quan va firmar, ¿li donarà? No li donarà”, conclou.

pdf3.jpg