Bartumeu creu que vivim l’esgotament de tretze anys de governs liberals

Autor:
Font:
Publicat el: 11 de Juliol de 2008

Diari BonDia

M.S./ A.R.

“El Partit Socialdemòcrata guanya temps al temps”, i per aquest motiu “ha iniciat una sèrie d’accions per reactivar algunes qüestions clau per a la propera legislatura, com són les relacions amb els països veïns per millorar les comunicacions, afavorir les drets laborals dels andorrans a Espanya i establir noves vies de cooperació”.

Implícitament, el candidat a cap de Govern del PS, Jaume Bartumeu, responia així a les declaracions del portaveu del Govern, Juli Minoves, en què va criticar els contactes bilaterals que el líder socialdemòcrata va fer el cap de setmana passat amb ministres espanyols com si es tractés d’un “Govern alternatiu”.

Més contundent va ser el primer secretari del PS, Francesc Casals, que precisament va fer servir aquesta expressió per afirmar que “segurament va ser l’única veritat que va dir Minoves, i és que som un Govern alternatiu”. Casals va afegir: “Tenim la certesa que algú no fa la seva feina”, amb referència al Govern d’Albert Pintat, “i l’hem de fer nosaltres.”

Totes aquestes respostes es van produir en el transcurs de la roda de premsa prèvia al dinar de balanç d’activitat parlamentària amb els professionals dels mitjans de comunicació. El líder del PS va firmar que aquesta legislatura marcava “l’esgotament de tretze anys de governs liberals”, caracteritzats, segons Bartumeu, per “un model econòmic esgotat, ja que moltes famílies tenen dificultats econòmiques”, però també per “una pèrdua de credibilitat en l’àmbit internacional, especialment a Brussel·les, Madrid i París”.

Després de recordar els oferiments que el PS ha fet al Govern per assolir acords d’Estat en matèria europea o de model econòmic, Bartumeu va dir que el veritable partit del no eren els liberals per les múltiples propostes rebutjades, però que després han estat “copiades sense miraments pel Govern com a base de les reformes que preveuen els liberals”.

Sobre un possible avançament electoral, Bartumeu va dir que “només el cap de Govern pot decidir si vol seguir en aquest via crucis“, referint-se als múltiples conflictes interns dels liberals, i de moment “només els únics que li demanen d’escurçar-lo són els seus aliats, que li han permès mantenir-se; nosaltres no ho demanem, només constatem que la legislatura està esgotada”.

Respecte a la formació de nous partits polítics, com la UNC, Bartumeu va dir que es tractava d’una “redistribució de cartes entre els mateixos, repartint un mateix espai polític, que ja tenien” i que el PS en surt “reforçat” perquè treballa no en “les eventuals cadires a repartir, sinó en la consolidació d’un programa polític”.

pdf3.jpg