Bartumeu defensa la política de “guanyar temps al temps” del PS

Autor:
Font:
Publicat el: 11 de Juliol de 2008

El Periodic d'Andorra 

Jaume Ventura

El Partit Socialdemòcrata va fer ahir el seu tradicional balanç de l’any polític acompanyat dels mitjans de comunicació. Una trobada que va servir perquè el president del Grup Parlamentari, Jaume Bartumeu, defensés la política de “guanyar temps al temps” per solucionar “la paràlisi en què es troba el Govern”.

Una situació que, segons el polític de la capital, es demostra amb les obres del nou vial de Sant Julià o en la reforma de l’Administració. Pel que fa a aquestes accions, Bartumeu va posar com a exemples l’intent de millora de relacions amb els països veïns per millorar les comunicacions i afavorir els drets laborals dels andorrans a Espanya.

El líder de l’oposició, però, va voler fer un discurs de final de legislatura més que de final d’any polític. En aquest sentit, va repetir la idea de final d’etapa, d'”esgotament de 13 anys de governs liberals que deixa a Andorra un model econòmic esgotat en què moltes famílies tenen dificultats econòmiques i amb una pèrdua de credibilitat en l’àmbit internacional, especialment a Brussel.les, Madrid i París”.

Bartumeu també va aprofitar per reconèixer que el PS “potser alguna vegada no hem sabut comunicar prou bé les propostes”, tot i que també va ressaltar que “algunes persones podrien arribar a pensar, escoltant la propaganda liberal, que hem estat una oposició instal.lada en el no. Avui volem demostrar que el no ha estat justificat en els casos en els quals l’hem emprat”.

EL QUE S’HA FET// Bartumeu també va insistir que la seva formació ha exercit “amb responsabilitat” la tasca que els hi va atorgar els resultats electorals de fa tres anys, des de l’oposició: “No hem renunciat a denunciar allò que al nostre entendre no funcionava i a qüestionar el Govern sobre allò que no explicava”, va ressaltar.

El líder de l’oposició també va reiterar el seu oferiment a establir pactes d’Estat entre totes les forces polítiques en els temes delicats, com ara les relacions exteriors: “S’han fet oferiments al Govern per assolir acords d’Estat que permetessin abordar les relacions amb la UE o la definició d’un model econòmic des del consens”.

En aquest mateix sentit, Bartumeu va parlar dels estudis i contactes que s’han fet des del PS per intentar trobar solucions a la crisi econòmica: “Aquesta crisi se solapa amb un esgotament del model econòmic i sense que s’hagin pres mesures per definir un nou model. La previsible conseqüència d’això és que, quan la resta de països comencin a remuntar, Andorra no tindrà capacitat per fer-ho. Nosaltres tenim un seguit de propostes que poden funcionar, un projecte sòlid que defensem des de fa quatre anys i que hem anat adaptant a l’evolució del país”.

En aquest punt, l’advocat no es va estar de criticar un suposat canvi de criteri del Govern en el cas d’aquestes solucions econòmiques: “Moltes d’aquestes mesures que han estat rebutjades pel Govern Liberal els darrers anys ara sembla que són acceptades i, per què no dir-ho, copiades sense miraments pel Govern com a base de les reformes que creuen que s’hauria d’aplicar, com ara la reforma tributària”.

FRAGMENTACIÓ, BIPARTIDISME// Bartumeu, finalment, va negar que hi hagi fragmentació política al Principat, tot i que si que va admetre “un bipartidisme imperfecte”. Pel que fa a l’aparició de nous partits, va avisar que són “repartiments de cartes entre els mateixos”. També va negar amb rotunditat que pugin els impostos si guanyen les eleccions: “Modificarem l’estructura tributària, eliminarem l’excés d’impostos indirectes que han fixat els liberals i fixarem un impost directe sobre els beneficis”, va destacar.

pdf3.jpg