Vers un pacte d’Estat en el model econòmic

Autor:
Font:
Publicat el: 11 de Juliol de 2008

Diari d'Andorra

Carme Berrio 

Els socialdemòcrates van substituir ahir l’anàlisi del curs polític, habitual a l’inici de l’estiu, per un balanç general de tres anys de legislatura.

Falten nou mesos per a les eleccions generals, però tant l’executiva com el grup parlamentari del partit insisteixen en la necessitat d’avançar les eleccions perquè la legislatura “està esgotada”. Amb la votació de la llei de la Caixa Andorrana de Seguretat Social “culminarà la legislatura al setembre, amb tretze anys de govern liberal marcats per la improvisació, la falta de projectes i d’idees”, segons va manifestar el president del grup parlamentari, Jaume Bartumeu.

El PS va criticar “l’estancament econòmic” en un moment de crisi. Bartumeu considera que el problema d’Andorra respecte d’altres països en recessió respon a “la crisi de model de creixement i econòmic”. Com a revulsiu, els socialdemòcrates defensen un pacte d’Estat tant en les polítiques d’acostament a la Unió Europea com en la definició d’un model econòmic i fiscal. “No l’ha de fer un partit que no té la majoria, com és el cas del Partit Liberal, tampoc no pretenem fer-lo nosaltres des de l’alternança”, va subratllar Bartumeu.

El líder de l’oposició aposta per aconseguir un model a través del “diàleg permanent amb els agents econòmics i socials, i arribar a un acord en el conjunt de l’arc parlamentari”. Amb tot, el pacte d’Estat en l’àmbit de la funció pública és més espinós. “La qüestió està més verda perquè si el Govern ens deixa les finances malament, la funció pública estarà desmotivada i desmuntada”, va destacar Bartumeu.

Per afrontar el període electoral, els socialdemòcrates presentaran les propostes a la tardor. Però ahir van avançar algunes línies. El PS va insistir en la modificació de l’estructura tributària prenent com a base els impostos directes sobre els beneficis i l’objectiu d’eliminar impostos indirectes. “Recaptarem més, i intentarem que la pressió sobre el conjunt de la ciutadania sigui inferior”, va assegurar Bartumeu.

La formació considera que la situació del país “és preocupant, però té solució”. El líder socialdemòcrata pensa que el PS “surt constantment reforçat perquè és l’única força política amb capacitat de vertebrar un Govern alternatiu”.

Els socialdemòcrates també van fer un repàs de l’activitat parla­mentària dels darrers tres anys en què han presentat 16 proposicions de llei i un total de 1.363 esmenes parcials a 41 projectes de llei. El primer secretari del partit, Francesc Casals, es va mostrar “molt satisfet” per l’activitat del grup parlamentari. “Actua com a tal si ho comparem amb altres com ara el liberal. Ningú no ens podrà dir que no ha fet la seva feina”, va destacar.

“Minoves va dir la veritat, som un govern alternatiu”

El Partit Socialdemòcrata va respondre ahir a les crítiques de Juli Minoves sobre la visita de Jaume Bartumeu al congrés del PSOE. Davant de la sorpresa del ministre, els representants del PS van jugar amb els mateixos arguments que Minoves per justificar la visita. “La única veritat que va dir és que som un govern alternatiu i ens ho prenem com a tal”, va remarcar el primer secretari del partit, Francesc Casals. El representant del PS no entén el perquè de “la sorpresa del ministre perquè la gent ens convidi i no sigui per escombrar l’escala”.

Casals va argumentar que “algú ha de cuidar-se dels problemes que preocupen els andor rans amb les relacions amb Espanya”. “A qui li toca no ho fa”, va insistir. En la mateixa línia, el president del grup parlamentari, Jaume Bartumeu, va remarcar que, davant la “paralització” del Govern, el PS ha començat diverses actuacions per “reactivar la il·lusió” i les relacions dels països veïns, “són un pes important per a una Andorra diferent”. “Si hem d’anar a Madrid per interessar-nos per als andorrans que han hagut d’optar per viure i treballar a l’Estat espanyol és perquè estan desatesos des del Govern”, va argumentar el líder del grup parlamentari socialdemòcrata.

pdf3.jpg