Reunió per estudiar si el ferrocarril és viable

Autor:
Font:
Publicat el: 8 de Juliol de 2008

Diari d'Andorra

Aleix Tugas 

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va informar ahir, a Casa de la Vall, d’una trobada que va tenir lloc diumenge passat, amb el secretari d’Estat de planificació i relacions institucionals del ministeri de Foment espanyol, Víctor Morlán.

L’anunci arriba tot just després que el líder del PS hagi participat, durant el cap de setmana, al XXXVII Congrés Federal del Partit Socialista obrer espanyol.

Durant la conversa amb Morlán, Bartumeu es va interessar per les infraestructures ferroviàries del nord de Catalunya. L’objectiu del líder socialdemòcrata era intentar comprovar a quina de les dues línies, que actualment arriben fins als Pirineus, es dóna preferència, i així saber quina seria més adient per ser ampliada. De tota manera, actualment existeix un conflicte de competències entre l’Estat i les comunitats autònomes en matèria d’infraestructures ferroviàries. És per això que Bartumeu està pendent “d’una reunió amb Joaquim Nadal”, el màxim responsable de les obres públiques que s’executen a Catalunya, “per saber quina línia prioritza la Generalitat”. Actualment, les dues línies que passen prop del Principat són la que va fins a Puigcerdà i la Tour de Carol, gestionada per Renfe, i la que viatja fins a Tremp i la Pobla de Segur, gestionada per ferrocarrils de la Generalitat.

El líder del PS també té previst reunir-se d’aquí a uns quinze dies amb el president de la Generalitat, José Montilla, per tractar aquestes i altres qüestions.

Problemes amb el trilateral

Bartumeu va tornar a parlar dels problemes dels emigrants que no són tractats a Espanya segons el que estableix l’acord trilateral. D’aquesta manera responia a unes declaracions de la ministra d’Afers Exteriors, Meritxell Mateu, en les quals deia que des del Govern es feia un seguiment exhaustiu de tots els casos que havien tingut problemes al país veí a l’hora de tramitar els permisos de treball i residència. “Si de debò tinguessin seguiment i empara”, va afirmar Bartumeu, “no vindrien a plantejar-nos queixes a nosaltres.”

Durant el congrés del PSOE, a més, es va reunir amb el ministre d’Afers Exteriors d’Espanya, Miguel Ángel Moratinos, amb qui va discutir sobre aquesta qüestió. “Que haguem anat a parlar amb el ministre demostra que els que més ens hem preocupat pel tema som nosaltres”, hi va afegir el socialdemòcrata. A més, va comunicar que després de les vacances d’estiu mantindrà una trobada amb Teresa Cunillera, vicepresidenta primera del parlament espanyol i diputada per Lleida del partit dels socialistes de Catalunya. Amb ella tractarà el tema dels treballadors fronterers; no només dels que vénen d’Espanya per treballar al Principat, sinó també dels andorrans que no poden pagar-se un habitatge i es veuen obligats a residir a la província de Lleida.

pdf3.jpg