Jaume Ventura
El president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, es va mostrar ahir “radicalment en contra” d’habilitar la Comissió Permanent perquè es reuneixi durant el mes de juliol i així poder debatre les esmenes sobre el projecte de crèdit extraordinari sobre els trams 3 i 4 del vial de Sant Julià, que és la intenció que té el Grup Liberal.
En aquest sentit, el polític de la capital va ironitzar amb la suposada desunió que viu la majoria en aquesta tema: “Jo creia que el Carnaval era al mes de febrer, però sembla que ara és al juny. En tot cas, ric per no plorar, perquè el que hi ha aquí són baralles entre liberals. No volem que s’habilitin dies per ximpleries”.
Bartumeu va fer aquestes valoracions en una compareixença que havia de servir per presentar les principals conclusions de l’estudi encarregat al professor de la UB Josep Maria Duran. Un document que destaca que la imposició sobre els ingressos i els beneficis són les línies de reforma cap a la que Andorra ha d’anar en un futur. El cap de l’oposició va destacar que les reformes que es proposen “estan en línia amb les propostes que els socialdemòcrates vam fer en el programa electoral del 2005”. Bartumeu, a més, va insistir amb la seva mà estesa per pactar amb Pintat el model fiscal.
Segons aquest estudi, el procés de reforma s’ha de basar en la imposició sobre els beneficis i la imposició general sobre el consum. D’aquesta manera, segons Bartumeu, “s’aconsegueix un sistema fiscal estable i en línia amb el dels països de la Unió Europea”.
La modernització del sistema fiscal andorrà, segons Duran, ha de tenir la imposició directa i la indirecta, però “adaptades a les peculiaritats andorranes”. És a dir: mantenir un nivell reduït de pressió fiscal. En una primera etapa, l’estudi recomana gravar els beneficis de les activitats econòmiques i certes rendes del capital. Quant a rendiments del treball, també es recomana que es gravin, però per “raons de gradualitat en l’aplicació de les reformes” es poden ajornar.
L’estudi defineix també els impostos sobre el valor afegit i recomana fixar un únic tipus impositiu per a tots els productes, a més d’eliminar els tractaments especials. Respecte als impostos especials, el funcionament seria semblant al que s’aplica actualment, però la seva tributació es recomana que es faci “de manera separada i més explícita”, aportant com a novetat la introducció de l’argument ambiental en la tributació.