Bartumeu s’oposa “radicalment” que s’habiliti la Permanent per “bajanades”

Autor:
Font:
Publicat el: 27 de Juny de 2008

Diari BonDia

M.B.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va oferir ahir una roda de premsa per parlar de l’informe sobre la reforma fiscal elaborat per l’assessor econòmic del Partit Socialdemòcrata (PS), el professor de la Universitat de Barcelona Josep Maria Duran.

Però, inevitablement, les declaracions del cap de l’oposició i candidat a cap de Govern per a les properes eleccions generals sobre l’actualitat política van acabar centrant la compareixença.

D’aquesta manera, Bartumeu es va mostrar totalment en contra que tiri endavant la proposta del grup parlamentari liberal relativa al projecte de llei de crèdit extraordinari per finançar els trams 3 i 4 del vial lauredià. En aquest sentit, el cap de l’oposició va assegurar: “M’oposaré radicalment que s’habilitin dies per bajanades”, amb referència a la decisió dels liberals de demanar que s’habiliti la Comissió Permanent al juliol perquè es puguin presentar esmenes al projecte de llei. I és que Bartumeu va afirmar de manera sarcàstica que “el carnaval acostuma a ser al febrer, però aquest any és al juny, pel que sembla”.

COMISSIONS

D’altra banda, Bartumeu va indicar que ahir al matí es va reunir amb el president del grup parlamentari liberal, Jordi Jordana, per tractar de les comissions legislatives que s’han vist afectades per l’abandó de Renovació Democràtica de l’Alternativa. Així mateix, el cap de l’oposició va explicar que s’ha arribat a un acord però no en va avançar el contingut.

REFORMA FISCAL

Respecte a la reforma fiscal, les grans línies que proposen els socialdemòcrates tenen un objectiu comú, que passa per redreçar l’economia del país. D’aquesta manera, el conjunt de propostes de Duran se centra en dos eixos bàsics, com són la imposició sobre els beneficis i la imposició general sobre el consum, i establir així un sistema homologable amb Europa. L’estudi de l’assessor econòmic també recomana eliminar la major part de les figures impositives indirectes, com l’ISI empresarial, l’IAC i l’IPI.

Amb referència a l’impost sobre els beneficis de les activitats econòmiques, ja sigui tant de persones físiques com de jurídiques, Duran estableix un marge que se situa entre el 10 i el 15 per cent. No obstant, Bartumeu va precisar que encara s’ha d’acabar de fixar. Respecte a l’impost sobre els rendiments de treball, el president del grup parlamentari socialdemòcrata ja va avançar que “això mai es pot fer sense uns topalls”, i va deixar clar que “les persones que “cobren 1.200, 2.000 euros al mes no és que no l’hagin de pagar, és que no el poden pagar”.

Bartumeu ja ha fet arribar aquest estudi a les diferents entitats bancàries i agents econòmics i de cara al mes de setembre, quan estigui enllestida la proposta definitivament, es presentarà públicament.

pdf3.jpg